هموروئید رگ های داخل یا اطراف مقعد هستند که ممکن است در دوران بارداری به علت افزایش فشار بر مقعد یا یبوست بارداری ایجاد شوند. در واقع بواسیر در بارداری بسیار شایع است و در اغلب موارد پس از زایمان از بین می رود، اما در برخی از موارد ممکن است پس از زایمان طبیعی باقی بماند. اگر بواسیر بعد از زایمان طبیعی خفیف باشد معمولا با استفاده از روشهای کم تهاجمی مانند دارو و درمان های خانگی از بین می رود، اما در صورتی که علائم آن شدید باشند برای درمان به روشهای دیگری مانند لیزر بواسیر یا جراحی هموروئید نیاز است. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با هموروئید بعد از زایمان طبیعی و روشهای درمان آن آشنا شوید.
بواسیر بعد از زایمان طبیعی
هموروئید یا بواسیر توده هایی با اندازه های متفاوت هستند که می توانند در اطراف مقعد یا در داخل رکتوم ایجاد شوند. بواسیر یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری و پس از زایمان است که معمولا با انتخاب روشهای درمانی درست برطرف می شود. بواسیر انواع متفاوتی دارد که ممکن است هر یک از آنها را پس از زایمان تجربه کنید، از جمله:
- بواسیر خارجی: این نوع از بواسیر در زیر پوست اطراف مقعد ایجاد می شود و معمولاً قابل مشاهده است و با لمس مقعد می توانید آن را احساس کنید. بواسیر خارجی شایع ترین نوع هموروئید بعد از بارداری است.
- بواسیر داخلی: این نوع بواسیر در داخل مقعد ایجاد می شود و قابل مشاهده نیست اما می تواند منجر به خونریزی مقعدی شود.
- هموروئید پرولاپس: این نوع بواسیر یک هموروئید داخلی است که در ابتدا در داخل رکتوم ایجاد می شود، اما به مرور زمان از مقعد بیرون می زند.
- هموروئید ترومبوزه: این نوع بواسیر زمانی رخ می دهد که در داخل بواسیر لخته خون تشکیل شود و جریان خون به آن را مسدود کند. بواسیر ترومبوزه منجر به ایجاد یک تورم دردناک می شود. این نوع از هموروئید می تواند داخلی یا خارجی باشد.
عکس بواسیر بعد از زایمان طبیعی
مشاهده عکس بواسیر بعد از زایمان طبیعی می تواند در تشخیص درست آن موثر باشد. در زیر می توانید عکس انواع هموروئید بعد از زایمان را مشاهده کنید:
علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی
بارداری و زایمان باعث تغییرات متعددی در بدن زنان می شود که می توانند آنها را بیشتر مستعد ابتلا به هموروئید کند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- افزایش فشار روی مقعد به دلیل رشد جنین و افزایش وزن
- تغییرات هورمونی
- کم تحرکی
- تغییر در رژیم غذایی
- یبوست
- فشار وارد کردن و زور زدن در حین زایمان طبیعی
به نقل قول از webmd:
Hemorrhoids can get worse with straining and constipation. If you have hemorrhoids when you’re pregnant, you’ll likely experience worse postpartum hemorrhoids.
ترجمه: بواسیر می تواند با زور زدن و یبوست بدتر شود. اگر در دوران بارداری بواسیر دارید، احتمالاً بواسیر پس از زایمان بدتری را تجربه خواهید کرد.
منبع: https://www.webmd.com/baby/what-to-do-if-you-have-postpartum-hemorrhoids
علائم بواسیر بعد از زایمان طبیعی
علائم هموروئید داخلی و خارجی معمولا یکسان است، اما نشانه ها گاهی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. شایع ترین علائم هموروئید بعد از زایمان طبیعی عبارتند از:
- خون در مدفوع یا خونریزی در حین اجابت مزاج
- درد، خارش، تورم و سوزش در اطراف مقعد
- وجود یک توده یا برآمدگی حساس در اطراف مقعد
- مشکل در نشستن یا دفع مدفوع پس از زایمان
درمان بواسیر بعد از زایمان طبیعی
آیا بواسیر بعد از زایمان خوب میشود؟ برای درمان هموروئید بعد از زایمان طبیعی روشهای متعددی وجود دارد، اما باید بدانید که در اغلب موارد این بیماری با تغییر در سبک زندگی و روشهای ساده در خانه درمان می شود، مگر اینکه مزمن و شدید باشد که برای درمان آن به روشهای دیگری نیاز است. در ادامه به بررسی روشهای درمان هموروئید بعد از بارداری می پردازیم.
درمان خانگی بواسیر بعد از زایمان طبیعی
درمان خانگی بواسیر بعد از زایمان طبیعی رایج ترین روش درمانی است که مورد استفاده قرار می گیرد. در زیر برخی از اقداماتی که می توانید در خانه برای درمان هموروئید بعد از بارداری انجام دهید ذکر شده است:
- از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
- برای کاهش درد از استامینوفن یا ایبوپروفن تحت نظارت پزشک استفاده کنید.
- از کمپرس سرد برای کاهش درد استفاده کنید.
- چند بار در روز به مدت 10 در حمام سیتز بنشینید.
- از داروهای بدون نسخه (تحت نظر پزشک) مانند پماد آنتی هموروئید، شیاف آنتی هموروئید و پماد لیدوکائین استفاده کنید.
- از زور زدن و نشستن طولانی مدت در دستشویی اجتناب کنید.
- مصرف غذاهای حاوی فیبر مانند میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را افزایش دهید و بیشتر آب بنوشید.
- در صورت ابتلا به یبوست از ملین ها و نرم کننده های مدفوع استفاده کنید.
- روی یک بالش نرم یا کوسن دونات بنشینید تا فشار روی ناحیه مقعد کاهش پیدا کند.
- به طور منظم فعالیت های بدن ملایم مانند پیاده روی داشته باشید.
- بعد از اجابت مزاج مقعد را به خوبی و با استفاده از دستمال مرطوب بدون عطر تمیز کنید.
- مقداری فندق افسونگر روی بواسیر قرار دهید.
درمان های پزشکی برای هموروئید بعد از زایمان طبیعی
اگر هموروئید بعد از زایمان با استفاده از روشهای خانگی درمان نشود و علائم آن ادامه پیدا کند. پزشک ممکن است با توجه با شدت و نوع آن یکی از روشهای زیر را توصیه کند:
- لیزر درمانی: لیزر هموروئید یک روش نسبتاً جدید برای درمان هموروئید است که در آن جریان خون هموروئید توسط لیزر قطع می شود. به دلیل گرمای شدید، پرتو لیزر رگ های خونی را می سوزاند و مسدود می کند و به مرور زمان هموروئید کوچک می شود و از بین می رود. از آنجایی که لیزر درمانی یک روش دقیق است، هیچ تاثیری بر بافت اطراف و همچنین اسفنکترهای مقعدی ندارد.
- رابربند: رابرند درمانی برای کوچک کردن بواسیر داخلی است. این روش شامل قرار دادن یک باند لاستیکی دور پایه بواسیر توسط پزشک و قطع جریان خون به آن است. بدون جریان خون، هموروئید کوچک شده و می افتد.
- هموروئیدکتومی: هموروئیدکتومی یک عمل جراحی است که در طی آن بواسیر برداشته می شود. از این روش معمولا برای درمان بواسیر هایی استفاده می شود که با سایر روشها درمان نمی شوند و یا عوارض جدی ایجاد می کنند.
چه زمانی برای هموروئید بعد از زایمان طبیعی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بواسیر خفیف باشد معمولا پس از یک هفته با استفاده از روشهای خانگی درمان می شود، در نتیجه اگر بیش از یک هفته درمان های خانگی را امتحان کردید و علائم بهبود پیدا نکردند بهتر است با یک متخصص مشورت کنید. همچنین اگر هموروئید با خونریزی شدید یا درد غیر قابل تحمل همراه است باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول در مورد بواسیر بعد از زایمان طبیعی
درد بواسیر بعد از زایمان طبیعی کاملا طبیعی است و برای برطرف کردن آن می توانید از مسکن هایی مانند استامینوفن، پماد آنتی هموروئید، شیاف آنتی هموروئید و کمپرس سرد استفاده کنید.
پیشگیری از بواسیر بعد از زایمان طبیعی همیشه ممکن نیست، اما با حفظ وزن سالم و جلوگیری و درمان به موقع یبوست می توانید از ابتلا به آن پیشگیری کنید.
بله، بواسیر معمولاً خود به خود از بین می رود. بسته به اندازه، محل و شدت آن، این روند می تواند از چند روز تا چند هفته طول بکشد. اما باید بدانید که در اغلب موارد اگر در بواسیر لخته خون ایجاد شده باشد (بواسیر ترومبوزه) یا هموروئید مزمن (طولانی مدت) باشد برای درمان باید به پزشک مراجعه کرد.