بیماری ها و درد مقعد
مهمترین بیماری هایی که به درد مقعد می انجامند، عبارتند از :
- بواسیر یا هموروئید : شایع ترین علت بروز این مشکل بیماری بواسیر است، این بیماری به واریسی شدن عروق در این ناحیه اطلاق می شود. بواسیر علاوه بر درد، همراه با سوزش و خارش است.
- شقاق یا فیشر: بعد از بیماری بواسیر، علت دیگر این بیماری شقاق است، بیماری شقاق موجب ترک در دیواره معقد می شود. این بیماری درد بسیار زیادی را ایجاد می کند.
- سندرم لواتور آنی : این سندروم موجب گرفتگی عضله لواتور آنی در کف لگن می شود . درد این سندروم با نشستن تشدید می شود. این عارضه بیشتر زنان را درگیر می کند.
- کیست مویی : این کیست در قسمت پایین کمر در اثر برگشت مو به داخل ایجاد شده و معمولاً در کنار سوزش همراه با عفونت است، کیست مویی بیشتر مردان جوان را درگیر می کند.
- اسپاسم مقعد یا گرفتگی عضلات در مقعد : این گرفتگی درد زودگذر ولی شدیدی را در نشیمنگاه ایجاد می کند. این درد بیشتر زنان را درگیر می کند و اغلب در اثر گرفتگی عضله اسفنکتر روی می دهد.
- زگیل تناسلی : زگیل تناسلی از بیماری های آمیزشی محسوب شده و عامل آن ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV است. این بیماری ممکن است باعث ایجاد سوزش، خونریزی و بوی نامطبوع شود.
- خارش مقعد : در صورت عدم رعایت بهداشت کافی، مقعد دچار خارش می شود. همچنین در مواردی شستشوی بیش از اندازه نشیمنگاه و استفاده از لباس های تنگ نیز می تواند عاملی برای خارش مقعد باشد.
- میگرن مقعد : میگرن از اختلالات مزمن است که بیشتر خانم ها را درگیر می کند، این مشکل در فواصل گوناگونی به صورت درد در یک طرف مقعد رخ داده و سوزشی غیر قابل کنترل دارد.
گاهی اوقات نیز سایر بیماری ها مانند سرطان روده، پرولاپس رکتوم (بیرون زدگی رکتوم)، بیماری های التهابی روده مانند کولیت روده، نزدیکی مقعدی، پروستاتیت، عفونت روده، آبسه مقعد و … می تواند عاملی برای میگرن نشیمنگاهی باشد.
درمان درد مقعد
برای درمان این مشکل لازم است به پزشک مراجعه نمایید تا با توجه به شناسایی عامل بیماری، درمان موثر تحت نظر پزشک صورت گیرد اما می توانید با استفاده از راهکار هایی ساده تا قبل از مراجعه به پزشک این درد را کاهش دهید، برخی از این راهکارها عبارتند از :
- حمام سیتز : استحمام نشیمن از درمان های تسکین دهنده ناحیه ی نشیمنگاه است که می تواند به درد و عفونت بیماری بهبود ببخشد. برای تسکین درد انواع بیماری ها می توان از این روش درمانی استفاده نمود.
- بی حسی : استفاده از داروهای بی حس کننده مانند لیدوکائین می تواند تا حد قابل توجهی و به سرعت درد ناشی از بیماری ها را بهبود بخشد.
- مصرف مایعات و آب : مصرف مایعات می تواند با نرم کردن مدفوع میگرن مقعدی را کاهش دهد. همچنین این مورد در پیشگیری از یبوست نیز موثر است.
- غذاهای غنی از فیبر : مصرف این دسته از خوراکی ها می تواند در پیشگیری از یبوست و نرم کردن مدفوع موثر باشد.
- ورزش کگل : انجام ورزش می تواند توانایی ماهیچه های این ناحیه را افزایش دهد و انواع بیماری های مقعدی را بهبود میبخشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟
در صورت مشاهده هر یک از علائم لازم است سریعاً به پزشک مراجعه نمایید:
- خون در مدفوع
- خونریزی از مقعد
- احساس درد غیر قابل تحمل
- دفع ناکامل مدفوع
- اجابت مزاج کاذب
- پرولاپس یا بیرون زدگی از مقعد