روش های درمانی متعددی برای درمان بیماری شقاق وجود دارد ولی از میان آنها روشی که بیشترین اثربخشی اثبات شده را دارد روش لیزر درمانی است . امروزه لیزر درمانی از پیشرفته ترین و موثرترین روش های درمانی شقاق مقعدی یا فیشر شناخته می شود . این روش درمانی از قطعی ترین و کم عارضه ترین روش های درمانی برای این بیماری است .
درمان شقاق مقعدی با لیزر
لیزر درمانی جزء بهترین روش های مداوای فیشر مقعدی محسوب می شود . با پیشرفت علم و دانش روش های معالجه بیماری ها هم با تحولات بسیار زیادی روبرو شد و روش های نوینی به وجود آمد که هم عوارض بسیار کمتری نسبت به سایر روش ها از جمله اعمال جراحی دارند و هم اینکه به وسیله ی آنها پروسه ی درمانی بیمار بسیار کوتاه تر است .
یکی از بهترین روش های مداوای فیشر مقعدی ، درمان به وسیله ی لیزر است . روشی کاملا موثر و بدون هیچ گونه درد و خونریزی که در کوتاه ترین زمان ممکن باعث ترمیم ترک ها و بهبود شقاق می شود .
در این روش بیمار برخلاف روش های عمل جراحی تحت بیهوشی قرار نمی گیرد و انجام آن به روش سرپایی صورت می پذیرد . بیمار پس از انجام فرایند درمانی بلافاصله مرخص می شود و این روش نیاز به بستری ندارد .
برای انجام لیزر درمانی ابتدا برای بیمار بی حسی موضعی انجام می شود تا هیچ حالت ناخوشایندی را احساس نکند . سپس شکاف مقعد را با وسیله ای به نام اسپکولوم کاملا باز می کنند تا درون آن قابل مشاهده باشد . سپس محل زخم را به طور دقیق شناسایی می کنند و به وسیله ی تاباندن اشعه ی لیزر آن را ترمیم می نمایند .
مدت زمان انجام این فرایند درمانی زیر 1 ساعت است و بیمار بدون احساس کوچکترین درد و خونریزی پس از انجام لیزر درمانی مرخص می شود .
درباره ی عوارض لیزر درمانی باید بگوییم که این فرایند درمانی کمترین میزان عوارض را در میان تمامی انواع روش های درمان شقاق دارد .
بسیاری از بیمارانی که تحت عمل جراحی شقاق قرار گرفته اند پس از انجام عمل جراحی شقاق دچار بی اختیاری در دفع مدفوع یا گاز روده ی خود می شوند .
درباره ی عوارض لیزر درمانی باید بگوییم که این فرایند درمانی کمترین میزان عوارض را در میان تمامی انواع روش های درمان شقاق دارد .
بسیاری از بیمارانی که تحت عمل جراحی شقاق قرار گرفته اند پس از انجام عمل جراحی شقاق دچار بی اختیاری در دفع مدفوع یا گاز روده ی خود می شوند .
این مشکل در مواقعی با عمل جراحی مجدد برطرف می شود ولی در بیشتر مواقع تا پایان عمر بیمار این مشکل باقی می ماند به همین دلیل بسیاری از بیماران از انجام عمل جراحی شقاق ترس دارند . ولی چنین عارضه ای در هیچ کدام از بیمارانی که تحت لیزر درمانی قرار گرفته اند گزارش نشده است .
از همه مهم تر طول مدت زمان بهبودی در این روش است که پروسه ای بسیار کوتاه دارد .در روش لیزر درمانی بیمار در مدت زمان بسیار کوتاهی تحت درمان قرار می گیرد و هزینه درمان شقاق با لیزر به طرز قابل چشمگیری در این روش کاهش می یابد .
مزایای درمان شقاق با لیزر
- بدون انجام بیهوشی عمومی انجام می شود.
- نیازی به بستری بیمار نیست.
- هیچگونه درد و خونریزی به همراه ندارد.
- قیمت لیزر شقاق کمتر است.
- ایمن و بدون عارضه است.
- امکان بازگشت مجدد بیماری بسیار کم است.
- عفونت های رایج بعد از انجام عمل جراحی وجود ندارد.
- مدت زمان درمان بسیار کوتاه و زیر 1 ساعت است.
درمان خانگی شقاق
اگر بیماری فیشر یا زخم مقعدی در اثر یک ترک ساده و کوچک به وجود آمده باشد،با رعایت چند نکته ی ساده در عادات غذایی و تغییراتی در سبک زندگی روزانه می توان آن را به راحتی درمان کرد .
در روش درمان خانگی شقاق بسیاری از روش ها وجود دارندکه هم جنبه ی درمانی دارند و هم جنبه ی پیش بینی .
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که این روش فقط برای بیمارانی موثر است که شقاق آنها در مرحله ی ساده و اولیه قرار دارد و هنوز میزان ترک ها و پارگی ها عمیق تر و گسترده تر نشده است.در غیر این صورت این روش درمانی تاثیر چشمگیری در روند درمانی بیماری شما نخواهد داشت .
موثرترین روش های درمان خانگی شقاق
- نوشیدن آب کافی به میزان 8 الی 9 لیوان در طول روز
- استفاده از منابع غنی فیبر مثل میوه ها و سبزیجات تازه
- انجام ورزش منظم و روزانه
- حمام سیتز یا آب گرم روزانه و نشستن به مدت 30 دقیقه در وان آب گرم
- پرهیز از زور زدن و نشستن های طولانی مدت
- رعایت بهداشت ناحیه ی مقعد
- شستن ناحیه ی مقعد به وسیله ی آب ولرم پس از هر بار اجابت مزاج و خشک کردن آن با دستمال نرم و تمیز
- استفاده از پمادهای آنتی فیشر
- استفاده ی موضعی از ژل آلوئه ورا
- درمان یبوست ها و اسهال های مزمن
- پرهیز از نشستن و ایستادن برای مدت زمان طولانی
درمان دارویی شقاق
اولین روش درمانی پزشکی که بعد از روش درمانی خانگی برای بیماران مبتلا به شقاق مورد استفاده قرار می گیرد ، درمان دارویی است . درمان دارویی هنگامی مورد استفاده قرار می گیرد که هیچ کدام از روش های درمان خانگی اثربخشی لازم برای درمان شقاق را ندارند و به مداخلات پزشکی نیاز است .
در این روش برای از از بین بردن علائم و نشانه ها و آغاز درمان بیماری شقاق از داروهای زیر استفاده می شود:
در این روش برای از از بین بردن علائم و نشانه ها و آغاز درمان بیماری شقاق از داروهای زیر استفاده می شود:
- پماد شقاق گلیسیرین تری نیترات
- لیدوکائین
- تزریق بوتاکس برای شقاق
- مسدود کننده های کانال کلسیم
- آنتی بیوتیک ها
- ضد التهاب ها