هموروئید، یک بیماری مقعدی شایع است و تقریبا نصف زنان در طول زندگی به آن مبتلا می شوند. بسیاری از زنان باردار و بالای 40 سال از بواسیر رنج می برند. این بیماری معمولا تهدیدی برای زندگی محسوب نمی شود اما می تواند با ایجاد خارش، سوزش و درد زندگی را سخت تر کند. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا با هموروئید در زنان بیشتر آشنا شوید.
بواسیر در زنان چیست ؟
هموروئید یا بواسیر سیاهرگ های متورم و ملتهب در داخل یا بیرون مقعد هستند. این سیاهرگ های متورم شده می توانند باعث ایجاد درد و خونریزی شوند. هموروئید در هر دو جنس بسیار شایع است اما عوامل خاصی مانند بارداری می تواند احتمال ابتلا به بواسیر در زنان را افزایش دهد.
علائم بواسیر در زنان
هموروئید به دو دسته بواسیر داخلی و بواسیر خارجی تقسیم می شود. هموروئید داخلی در درون رکتوم ( راست رود) ایجاد می شود و هموروئید خارجی توده های کوچکی هستند که در خارج از مقعد ایجاد می شوند. علائم بواسیر داخلی در زنان :
- خونریزی معمولا بی درد
- احساس گیر کردن مدفوع در مقعد
- وجود خون روی دستمال در حین تمیز کردن مقعد
- احساس درد در حین تمیز کردن مقعد
بواسیر داخلی معمولا دیده نمی شود و گاهی می تواند بدون علائم باشد. علائم بواسیر خارجی و داخلی می تواند متفاوت باشد. علائم بواسیر خارجی در زنان شامل :
- خارش در ناحیه مقعد
- سوزش در ناحیه مقعد
- درد مقعد
- متورم شدن پوست اطراف مقعد
- خونریزی
علت بواسیر در زنان چیست ؟
عوامل مختلفی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به هموروئید را در زنان افزایش دهد. در زیر به بررسی برخی از رایج ترین دلایل بواسیر در زنان می پردازیم :
- تغییرات هورمونی : نوسانات هورمونی در دوران بارداری و قاعدگی می تواند بر اندازه رگ های خونی تاثیر بگذارد و رگ ها را در معرض تورم و ایجاد هموروئید قرار دهد.
- یبوست و رژیم غذایی : یک رژیم غذایی کم فیبر می تواند بر حرکات روده تاثیر بگذارد و باعث ایجاد یبوست شود. یبوست باعث می شود که در حین دفع مدفوع فشار زیادی به مقعد وارد شود و در نهایت منجر به هموروئید می شود.
- چاقی : اضافه وزن باعث افزایش فشار روی لگن می شود و احتمال متورم شدن سیاهرگ های ناحیه مقعد را افزایش می دهد. همچنین اضافه وزن می تواند منجر به یبوست شود و این شرایط را تشدید کند.
- سبک زندگی کم تحرک و نشستن طولانی مدت : نشستن طولانی مدت به مقعد فشار وارد می کند و باعث متورم شدن سیاهرگ های این ناحیه می شود. همچنین سبک زندگی بی تحرک می تواند جریان خون را در رکتوم مختل کند.
- ژنتیک : داشتن سابقه خانوادگی هموروئید می تواند احتمال ابتلا به بواسیر را افزایش دهد.
- اسهال : اسهال مکرر و طولانی مدت یکی دیگر از شایع ترین علت بواسیر در زنان است. اسهال میتواند ناحیه مقعد را تحریک کند و تورم و التهاب هموروئید را بدتر کند.
- بلند کردن اجسام سنگین : بلند کردن مداوم اجسام سنگین یا ورزش بیش از حد می تواند خطر ابتلا به هموروئید را افزایش دهد
- بالا رفتن سن : با بالا رفتن سن بافت های ناحیه مقعد ضعیف تر می شوند به همین دلیل هموروئید در افراد بالای 50 سال بسیار شایع است.
- بارداری : بارداری در آن دسته از عواملی قرار می گیرد که زنان را نسبت به هموروئید حساس تر می کند. بارداری باعث افزایش وزن می شود و می تواند منجر به هموروئید شود.
مطالعه بیشتر: تفاوت بواسیر و سرطان روده
تشخیص بواسیر در زنان
در اغلب موارد پزشکان برای درمان بواسیر علائم مراجعه کننده را مورد بررسی قرار می دهند و در کنار آن از معاینه پزشکی نیز استفاده می کنند. ممکن است در برخی موارد انجام معاینات دقیق تر مانند آنوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی برای تشخیص بواسیر ضروری باشد.
مطالعه بیشتر: بواسیر در کودکان
بواسیر در بارداری
بواسیر در زنان باردار بسیار شایع می باشد، به ویژه در مراحل آخر بارداری که رحم بزرگتر می شود و بیشتر به رگ های مقعد فشار وارد می کند. همچنین به دلیل افزایش وزن در دوران بارداری فشار روی ناحیه لگن نیز در این دوره افزایش پیدا می کند. این فشار باعث بزرگ شدن رگ های خونی مقعد می شود و در نهایت توده های بواسیر تشکیل می شوند. در اغلب موارد بعد از به دنیا آمدن کودک بواسیر نیز از بین می رود. برای درمان بواسیر در زنان باردار می توان اقدامات زیر را انجام داد :
- نشستن در آب گرم
- خودداری از نشستن طولانی مدت در دستشویی
- استفاده از پماد های هموروئید
- افزایش فیبر در رژیم غذایی
- نوشیدن آب
- انجام فعالیت فیزیکی
پماد برای بواسیر در بارداری : در دوران بارداری یکی از پماد هایی که معمولا برای درمان بواسیر استفاده می شود پماد آنتی هموروئید است. این پماد در کاهش علائم بواسیر بسیار تاثیرگذار است و استفاده از آن خطرناک نیست.
پیشگیری از بواسیر در زنان
برای پیشگیری از بواسیر در زنان باید از روش هایی استفاده کرد که مدفوع را نرم می کنند و از بروز یبوست جلوگیری می کنند. برخی از روش هایی که می توان برای جلوگیری از بروز بواسیر استفاده کرد عبارتند از :
- رژیم غذایی غنی از فیبر
- فعالیت بدنی
- جلوگیری از کم آب شدن بدن
- تاخیر نکردن در دفع مدفوع
- حفظ وزن سالم
- خوردن غذاهایی که هضم آنها راحت است
- خودداری از بلند کردن اجسام سنگین
چه زمانی برای درمان بواسیر در زنان باید به پزشک مراجعه کرد ؟
اگر با گذشت یک هفته با استفاده از روش های خانگی بواسیر درمان نشود و همراه با درد مقعدی شدید، خونریزی مداوم و بیرون زدگی باشد باید به پزشک مراجعه کرد. برای درمان بواسیر باید به یک پزشک گوارش مراجعه کرد.
به نقل قول از سایت felixhospital :
Hemorrhoids are a common concern, impacting a significant portion of the population, with a prevalence of 40 to 50%. Despite attempting home remedies and implementing lifestyle adjustments, the symptoms of piles in both females and males can escalate. If the condition persists beyond a week, seeking timely medical assistance becomes crucial
ترجمه : هموروئید یک مشکل رایج است که بر بخش قابل توجهی از جمعیت با شیوع 40 تا 50 درصد تاثیر می گذارد. علیرغم تلاش برای درمانهای خانگی و اصلاح سبک زندگی، علائم بواسیر در زنان و مردان میتواند تشدید شود. اگر این وضعیت بیش از یک هفته ادامه یابد، استفاده از کمک پزشک ضروری است.
https://www.felixhospital.com/blogs/symptoms-of-piles-in-female-causes-and-treatment
درمان بواسیر در زنان
بواسیر اگر به موقع تشخیص داده شود می توان با استفاده از روش های خانگی آن را درمان کرد اما در زمان هایی که هموروئید شدید است و به سایر درمان ها پاسخ نمی دهد باید از روش های پزشکی مانند لیزر و جراحی استفاده کرد. در زیر به بررسی روش های درمان بواسیر در زنان می پردازیم .
درمان خانگی بواسیر در زنان
درمانهای خانگی می توانند علائم و نشانههای بواسیر در زنان را بهبود ببخشد. اما این روش های همیشه جوابگو نیستند و در هموروئید های شدید باید با مشورت پزشک از روش های تاثیرگذار تری استفاده کرد. برخی از درمان های خانگی بواسیر عبارتند از :
- افزایش فیبر در رژیم غذایی
- افزایش نوشیدن آب
- حمام سیتز
- کمپرس سرد
- فندق افسونگر
- آلوئه ورا
- حمام نمک اپسوم
- پرهیز از زور زدن در دستشویی
- ورزش کگل
درمان دارویی بواسیر در زنان
روش دیگری که برای درمان بواسیر استفاده می شود استفاده از داروها به تنهایی یا در کنار روش های خانگی است. معمولا برای درمان دارویی بواسیر از پماد یا شیاف آنتی هموروئید استفاده می شود. استفاده از ملین ها و داروهای نرم کننده مدفوع یکی دیگر از درمان های دارویی بواسیر است.
عمل جراحی بواسیر در زنان
برای درمان بواسیر می توان از روش های پزشکی با استفاده از جراحی یا غیر جراحی استفاده کرد. درمان بواسیر بدون جراحی در زنان شامل :
باندینگ : استفاده از نوار های لاستیکی در پایه بواسیر برای جلوگیری از جریان خون در بواسیر.
اسکلروتراپی : تزریق دارو به بواسیر برای کوچک شدن و از بین رفتن آن.
منگنه کردن بواسیر : از این روش نیز برای جلوگیری از جریان خون در بواسیر و خشک شدن آن استفاده می شود.
جراحی بواسیر یا هموروئیدکتومی روشی است که در آن بافت هموروئید کاملا برداشته می شود. جراحی بواسیر روش موثری است اما می تواند همراه با عوارضی باشد.
لیزر بواسیر در زنان
در این روش نور مستقیما هموروئید را هدف قرار می دهد و با استفاده از اشعه آن را می سوزاند. این روش نسبت به جراحی مزایایی دارد از جمله :
- عدم ورود آسیب به بافت های اطراف مقعد
- حداقل درد
- حداقل خونریزی
- بهبودی سریع
- دوران نقاهت کوتاه
خطرات بواسیر در زنان
بواسیر معمولا تهدید کننده زندگی نیست اما عدم درمان آن برای مدت طولانی می تواند منجر به ایجاد عوارض خطرناکی شود. برخی از عوارض بواسیر برای زنان شامل :
- لخته شدن خون
- کم خونی
- لخته شدن خون در هموروئید خارجی
- عفونت
- ایجاد اسکین تگ یا منگوله پوستی
- هموروئید خفه شده
سوالات متداول در مورد بواسیر در زنان و بارداری
هموروئید در بارداری بسیار شایع است و خطری برای بچه ایجاد نمی کند اما می تواند برای مادر بسیار ناراحت کننده باشد.
در اغلب موارد بواسیر بعد از چند روز خود به خود از بین می رود.
هموروئید در طول بارداری یا بعد از آن، به خصوص در زایمان طبیعی رایج است. در اغلب موارد بعد از به دنیا آمدن کودک بواسیر از بین می رود.
بله اما هموروئید در بارداری بیشتر در سه ماه سوم بارداری اتفاق می افتد.