هموروئیدکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟ {عوارض}

هموروئیدکتومی

هموروئیدکتومی به مجموعه ای از روش های جراحی برای درمان هموروئید و برداشت بافت ایجاد شده گفته می شود. بیماری بواسیر یا هموروئید از شایع ترین بیماری های نشیمنگاه است که مجموعه ای از عوامل می تواند بر ایجاد آن نقش داشته باشد. بواسیر در واقع همان رگ های اطراف مقعد هستند که در اثر فشار ممکن است دچار تورم شوند و برآمدگی هایی را ایجاد کنند.

بیماری بواسیر همراه با علائمی مثل درد مقعد، سوزش، خارش مقعدی، خونریزی بوده و در مراحل پیشرفته با زائده های بیرون زده از مقعد مشخص می شود و نیازمند درمان فوری دارد. در صورتی که این بیماری با استفاده از روش های درمان خانگی بواسیر و داروی هموروئید بهبود نیابد، لازم است از روش های تهاجمی تری مانند عمل جراحی بواسیر استفاده شود. یکی از روشهای عمل بواسیر، هموروئیدکتومی است که در ادامه به تشریح بیشتر آن می پردازیم.

هموروئیدکتومی چیست؟

هموروئیدکتومی چیست

هموروئیدکتومی به مجموعه ای از روش های جراحی برای درمان هموروئید و برداشت بافت ایجاد شده گفته می شود. این روش های درمانی شامل هموروئیدکتومی استاپلر، بستن باند لاستیکی، هموروئیدکتومی باز، هموروئیدکتومی بسته و اسفنکتروتومی داخلی-جانبی می باشد. این روش های جراحی در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام می شوند. در ادامه به تشریح بیشتر روشهای جراحی هموروئیدکتومی می پردازیم:

  • هموروئیدکتومی بسته: در این روش ناحیه آسیب دیده با استفاده از چاقو و یا تجهیزات جراحی دیگری نظیر لیزر برش داده می شود. سپس بافت هموروئیدی ترمیم شده و در صورت نیاز جدا می شود. در مرحله آخر زخم ایجاد شده با استفاده از نخ قابل جذب بخیه زده می شود. هموروئیدکتومی بسته در مورد بواسیر داخلی که عروق داخل کانال مقعد را درگیر می کند، کاربرد دارد.
  • هموروئیدکتومی باز: هموروئیدکتومی باز مشابه هموروئیدکتومی بسته انجام می شود. با این تفاوت که در مرحله آخر زخم را بخیه نمی زنند و باز رها می کنند. در موارد لزوم که احتمال عفونت زخم وجود داشته و موضع جراحی مناسب نیست، از ترکیب روش باز و بسته استفاده می شود.
  • اسفنکتروتومی داخلی-جانبی: این روش به معنی باز کردن عضله اسفنکتر داخلی است. این روش جراحی همراه با هموروئیدکتومی انجام شده و هدف از آن کاهش فشار درون عضله می باشد.
  • رابربند: این روش جراحی شامل بستن باند لاستیکی به دور هموروئید است. بستن این کش موجب قطع جریان خونرسانی به هموروئید و  از بین رفتن بافت پس از طی مدت کوتاهی می شود. به این ترتیب پس از طی مدتی هموروئید دفع می شود. رابربند معمولاً با درد بسیار زیادی همراه است.
  • استاپلر: استاپلر در مورد هموروئیدهای ترومبوزه کاربرد دارد. این روش درمانی درد کمتر و دوره بهبودی کوتاه تری دارد. اما احتمال عود آن بیشتر از سایر روش ها می باشد.

جراحی هموروئیدکتومی برای چه نوع بواسیری مناسب است؟

اگر بواسیر پیچیده‌ تر از حد متوسط ​​باشد، پزشک ممکن است جراحی هموروئیدکتومی را توصیه کند. هموروئیدکتومی معمولا برای بواسیرهای زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

  • هموروئید پرولاپس: این نوع از بواسیر از داخل مقعد پایین آمده و از دهانه مقعد بیرون زده است. افتادگی بواسیر یک فرآیند تدریجی است که با گذشت زمان بدتر می‌ شود و معمولا برای درمان بواسیر داخلی درجه 2 و 3 از عمل هموروئیدکتومی استفاده می شود.
  • هموروئید ترومبوزه: هموروئید ترومبوزه، بواسیری است که آنقدر متورم شده است که خون در داخل آن لخته شده و منجر به قطع شدن جریان خون به بواسیر شده است. بواسیر ترومبوزه رنگ بنفش-آبی دارد و می‌تواند بسیار دردناک باشند. این نوع هموروئید گاهی می تواند پاره شده و باعث خونریزی شدید شود.
  • هموروئید خفه شده: بواسیر درجه چهار که بیرون زده و دیگر به داخل برنمی‌گردد، بواسیر خفه شده نیز نامیده می‌ شود. منظور از خفگی این است که بواسیر در یک نقطه تنگ گیر افتاده و گردش خون به آن قطع شده است. این نوع هموروئید یک وضعیت اورژانسی است که بافت‌ های خفه شده در نهایت می‌ میرند و باعث قانقاریا می‌ شوند.
  • هموروئید عود کننده: گاهی اوقات بواسیر از بین نمی‌ رود یا پس از درمان‌ های کم‌ تهاجمی‌، دوباره عود می‌ کند. در این موارد برای درمان هموروئید عمل جراحی هموروئیدکتومی توصیه می شود و درصد موفقیت بالایی دارد.

به نقل قول از clevelandclinic:

A hemorrhoidectomy is also an important option in an emergency. If you have a thrombosed hemorrhoid or a strangulated hemorrhoid, surgery can treat it urgently and prevent worse outcomes.

ترجمه: هموروئیدکتومی یک گزینه مهم در شرایط اورژانسی است. اگر هموروئید ترومبوزه یا هموروئید خفه شده دارید، جراحی می‌ تواند آن را فوراً درمان کرده و از عواقب بدتر جلوگیری کند.

منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/procedures/hemorrhoidectomy

عوارض عمل هموروئیدکتومی

جراحی برداشتن هموروئید در بیمارستان انجام شده و این خود نیازمند چندین هفته زمان برای عمل جراحی و طی کردن دوره نقاهت پس از عمل است. این روش جراحی تحت بیهوشی انجام می شود و ممکن است عوارض جانبی را به دنبال داشته باشد. همچنین بعد از جراحی برداشتن هموروئید درد و خونریزی اجتناب ناپذیر است. در کنار این موارد، عوارض جانبی کوتاه مدت و بلند مدتی ممکن است، پدید آید. برخی از عوارض عمل هموروئیدکتومی شامل موارد زیر است:

سوالات متداول در مورد هموروئیدکتومی

دوران نقاهت عمل هموروئیدکتومی چقدر است؟

دوران نقاهت هموروئیدکتومی می تواند از 2 تا 8 هفته متغیر باشد و به میزان درد فرد بستگی دارد.

آیا هموروئیدکتومی دردناک است؟

بله، جراحی هموروئیدکتومی دردناک است و به ویژه در سه روز اول بعد از عمل درد شدید احساس می شود.

آیا هموروئیدکتومی تحت بیهوشی انجام می شود؟

بله، هموروئیدکتومی معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و هیچ گونه دردی در حین انجام آن احساس نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا