شقاق، زخم مقعد و یا فیشر نام بیماری است که موجب ترک و زخم در دیواره مقعد می شود، این زخم در ابتدا سطحی می باشد و با پیشرفت بیماری میتواند عمیق تر شده و عضلات را نیز درگیر کند که علائم آن نیز شدت خواهند یافت. از همین روی شقاق در مراحل ابتدایی سریع تر و ساده تر درمان می شود. شقاق های مزمن در 50% از موارد تنها توسط این دارو قابل درمان هستند، البته انجام درمان های خانگی شقاق و تغییر رویه زندگی همراه با مصرف پماد برای شقاق به بهبود بیماری کمک ویژه ای می کند. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با بهترین پماد برای شقاق مقعدی آشنا شوید.
پماد آنتی فیشر
معروف ترین و شاید بهترین پمادی که برای درمان شقاق های مقعدی به کار می رود، پماد آنتی فیشر است. آنتی فیشر از عصاره دو گیاه بابونه و دارمازو تولید می شود. عصاره بابونه دارای خواص ضد التهابی و ضد اسپاسم بوده و در درمان آسیب ها و التهابات پوستی و غشاهای مخاطی به کار میرود در نتیجه استفاده از آن می تواند به بهبود بیماری کمک کند. از طرفی داروی گیاهی دارمازو دارای درصد زیادی تانِیک اسِید بوده و خاصیت قابضی دارد. به همین دلیل استفاده از آنتی فیشر در درمان این بیماری موثر عمل می نماید. برای مصرف این دارو به نکات زیر توجه داشته باشید:
- مصرف همزمان آنتی فیشر با سایر داروها تداخلی را ایجاد نمی کند، اما بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک مشورت نمایید.
- در صورتی که پس از 7 روز مصرف بدون نسخه، بهبودی در علائم بیماری مشاهده نشد، مصرف دارو را قطع و با پزشک مشورت نمایید.
- روزی 2 بار لایه ای نازک از آنتی فیشر را بر روی شقاق استعمال نمایید.
- این دارو باید دور از نور، در دمای۳۰-۱۵ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
مطالعه بیشتر : شقاق در کودکان
پماد دیلتیازیم (مسدود کننده کانال کلسیم)
دیلتیازیم یکی از انواع رایج دارو های مصرفی برای درمان شقاق است، دیلتیازیماز انواع داروهای مسدود کننده به شمار می رود که وظیفه ی آن کاهش جریان خون از طریق جلوگیری از ورود کلسیم به داخل سلول ها است. نوع موضعی این دارو نه تنها تاثیر بیشتری دارد، بلکه از عوارض کمتری نیز برخوردار است. مهمترین مشکلی که پس از مصرف دیلتیازیم ایجاد میشود و اغلب بیماران نیز تجربه می کنند، سردرد است.
مطالعه بیشتر: عمل شقاق
پماد نیتروگلیسیرین (گلیسیرین تری نیترات)
پماد گلیسیرین تری نیترات یا نیتروگلیسیرین با کاهش علائم حاصل از شقاق به درمان آن کمک می کند، عملکرد نیتروگلیسیرین به گونه ای است که با افزایش جریان خون در ناحیه مقعد به شل شدن عضله اسفنکتر کمک کرده و موجب درمان بیماری و بهبود زخم به مرور زمان می شود.
دوره مصرف این دارو 6 الی 8 هفته بوده و بیمار باید هر روز 2 مرتبه ناحیه مورد نظر را با پماد پوشش دهد. این دارو در مقایسه با سایرین اثربخشی کمتری دارد، اما برخی از پزشکان آن را تجویز می کنند. عوارض که پس از مصرف نیتروگلیسیرین بروز می کنند به این شرح است:
- سردرد
- سرگیجه
- کاهش فشار خون
طریقه مصرف پماد نیتروگلیسیرین برای شقاق: روزی دو بار به اندازه یک نخود پماد را با انگشت روی شقاق بمالید. توصیه می شود در حین انجام این کار دستکش بپوشید تا احتمال بروز عوارض را کاهش دهید.
مطالعه بیشتر: درمان شقاق به روش دیلاتاسیون
پماد لیدوکائین
پماد لیدوکائین با بی حس نمودن ناحیه مورد نظر، به درمان درد و التهاب ناشی از بیماری کمک میکند. میزان مصرف این دارو باید زیر نظر پزشک و مطابق با میزان تجویزی او باشد. از مصرف خودسرانه و زیاده روی در مصرف لیدوکائین بپرهیزید زیرا ممکن است به عوارض آن دچار شوید.
به نقل قول از nhs:
Lidocaine is the most commonly prescribed topical anaesthetic for anal fissures. It comes in the form of either a gel or an ointment, and is usually only used for a short time (a few days).
ترجمه: لیدوکائین رایج ترین بی حس کننده موضعی است که برای شقاق مقعدی تجویز می شود. این دارو به صورت ژل یا پماد است و معمولاً فقط برای مدت کوتاهی (چند روز) استفاده می شود.
منبع: https://www.nhs.uk/conditions/anal-fissure/treatment
پماد تتراسایکلین
پماد تتراسایکلین یک داروی آنتی بیوتیک است که معمولا برای برطرف کردن مشکلات پوستی مانند جوش، زخم و سوختگی مورد استفاده قرار می گیرد. شقاق نیز یک نوع زخم باز است که مستعد عفونت کردن می باشد، به همین دلیل از پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی نیز استفاده می شود. از پماد تتراسایکلین برای جلوگیری از عفونت شقاق و کاهش التهاب، سوزش و قرمزی اطراف پوست آن استفاده می شود.
پماد ام جی
پماد ام جی یک داروی گیاهی است که از گیاهی به نام مورد ساخته شده است. این دارو به طور اختصاصی برای درمان بیماری های مقعدی مانند بواسیر و شقاق طراحی شده است. پماد ام جی دارای خواص ضد التهابی است و به همین دلیل می تواند به خارش و سوزش ناشی از شقاق کمک کند. همچنین این پماد می تواند به ترمیم زخم شقاق نیز کمک کند. این پماد باید با استفاده از یک اپلیکاتور از راه مقعد مورد استفاده قرار بگیرد.
پماد رکتول
پماد رکتول نیز از گیاه مورد درست شده است و در درمان شقاق و هموروئید مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه دارای خواص ضد التهابی و منقبض کنندگی است. پماد رکتول به انقباض عروق ناحیه مقعد می تواند به حسی و کاهش درد ناشی از شقاق کمک کند. همچنین خواص ضد التهابی آن به کاهش سوزش و خارش کمک می کند.
پماد هیدروکورتیزون
پماد هیدروکورتیزون یک داروی کورتیکواستروئید است. کاربرد اصلی این پماد درمان بیماری های پوستی مانند اگرما و درماتیت است، اما از این پماد می توان برای کاهش برخی از علائم شقاق مانند درد، تورم، خارش و سوزش نیز استفاده کرد.
پماد زینک اکساید
پماد زینک اکساید برای درمان مشکلات پوستی مانند زخم، سوختگی و بثورات مورد استفاده قرار می گیرد. این پماد می تواند به درمان شقاق نیز کمک کند به ویژه اگر در مراحل ابتدایی این بیماری استفاده از آن آغاز شود. زینک اکساید به کاهش التهاب، بهبود پوست و کاهش درد ناشی از شقاق کمک می کند.
پماد دکسپانتنول
پماد دکسپانتنول خواص ضد التهابی و التیامی دارد و می تواند به مشکلات پوستی کمک کند. همچنین به علت خاصیت مرطوب کنندگی که دارد برای خشکی پوست نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این پماد می تواند به کاهش التهاب شقاق و جلوگیری از خشکی پوست اطراف آن کمک کند.