ترشح مقعدی به هر ماده ای به غیر از مدفوع گفته می شود که از رکتوم خارج شود. ترشح مقعدی می تواند از علائم بسیاری از مشکلات مانند بیماری های گوارشی، بیماری های مقعدی و عفونت های مقاربتی و موارد دیگری باشد. نوع درمان ترشحات مقعدی به علت زمینه ای آن بستگی دارد. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با علت ترشحات مقعدی و روش های درمان آن آشنا شوید.
ترشحات مقعدی چیست؟
ترشح مقعدی به هر ماده ای غیر از مدفوع اطلاق می شود که از رکتوم خارج می شود از جمله خون، چرک و مخاط. این ترشحات ممکن است روی دستمال توالت بعد از پاک کردن، در مدفوع یا در لباس زیر مشاهده شوند.
به نقل قول از medicalnewstoday:
Treatments will vary depending on the underlying cause. Rectal discharge will usually resolve after treating any underlying GI tract condition or infection
ترجمه: درمان ها بسته به علت زمینه ای متفاوت خواهد بود. ترشح رکتال معمولاً پس از درمان هر گونه بیماری یا عفونت دستگاه گوارشی برطرف می شود.
منبع: https://www.medicalnewstoday.com/articles/rectal-discharge
علت ترشحات مقعدی
ترشحات مقعدی به علل متفاوتی رخ می دهد. این مشکل می تواند ناشی از عفونت های مقاربتی مانند کلامیدیا، بیماری های مقعدی مانند هموروئید، بیماری های گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر و موارد دیگری باشد. در ادامه به بررسی علل ترشحات مقعدی می پردازیم.
عفونت های مقاربتی
برخی از عفونت های مقاربتی ممکن است باعث ترشح مقعد، واژن یا آلت تناسلی شوند. عفونت های مقعدی که می توانند رکتوم یا مقعد را تحت تاثیر قرار دهند ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کلامیدیا
- سوزاک
- تبخال
- سیفلیس
- زگیل تناسلی
ترشح از مقعد ممکن است تنها علامت عفونت باشد. با این حال، بیماری های مقاربتی معمولاً با علائم دیگری نیز همراه هستند، مانند:
- تحریک یا خارش در ناحیه مقعد
- تورم، درد یا حساسیت در ناحیه مقعد
- درد، خونریزی یا هر دو در حین اجابت مزاج
- رشد پوست، تاول یا زخم های باز روی مقعد یا در اطراف آن
عفونت های دستگاه گوارش
در موارد شدید مشکلات ناشی از غذا، که معمولاً به عنوان مسمومیت غذایی شناخته می شود، ممکن است ترشحات مقعدی (خونریزی) مشاهده شود. عفونت های دستگاه گوارش ممکن است توسط انواع مختلفی از باکتری ها، ویروس ها و انگل ها ایجاد شوند. مسمومیت غذایی در کنار ترشحات مقعدی می تواند با علائم دیگری مانند تب، اسهال و حالت تهوع نیز همراه باشد. برخی از مسمویت های غذایی خود به خود برطرف می شوند، اما برخی دیگر ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند.
سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر یک بیماری گوارشی است که بر عملکرد روده تاثیر می گذارد. علت دقیق سندرم روده تحریک پذیر ناشناخته است، اما عوامل متعددی از جمله ژنتیک، استرس و عفونت ها میتوانند در ایجاد آن موثر باشند. وجود مخاط در مدفوع از رایج ترین علائم این بیماری می باشد. همچنین در کنار ترشحات مقعدی این بیماری می تواند با علائم زیر نیز همراه باشد:
- درد و گرفتگی شکم
- نفخ
- اسهال
- یبوست
علائم سندرم روده تحریک پذیر را اغلب می توان با ترکیبی از درمان های خانگی و تغییرات سبک زندگی، داروها و درمان های سلامت روان کنترل کرد.
هموروئید
هموروئید یا بواسیر، سیاهرگ های متورم و ملتهب در اطراف راست روده یا مقعد هستند. بواسیر به دو دسته هموروئید خارجی (در زیر پوست اطراف مقعد) و هموروئید داخلی (در پوشش مقعد و پایین رکتوم) تقسیم می شود. هموروئید بزرگ شده می تواند مایعی را به شکل مخاط یا خونریزی از مقعد ترشح کند. علائم شایع هموروئید عبارتند از:
- خارش مقعد
- ناراحتی یا درد در ناحیه مقعد
- توده یا تورم در ناحیه مقعد
- احساس سوزش در مقعد
- خون در مدفوع با یا بدون درد
بواسیر از علل رایج ترشحات مقعدی محسوب می شود. این بیماری را معمولاً می توان با درمان های خانگی کنترل کرد، اما اگر همراه با مشکلاتی مانند خونریزی باشد بهتر است از روش های پزشکی مانند لیزر بواسیر برای درمان آن استفاده شود.
آبسه مقعدی یا فیستول
آبسه مقعدی یک کیسه عفونی پر از چرک در نزدیکی مقعد است. این آبسه معمولاً در اثر عفونت حاد در غدد مقعد ایجاد می شود. علائم رایج آبسه مقعدی شامل:
- ترشح یا خونریزی مقعدی
- تورم، درد یا حساس شدن پوست در ناحیه مقعد
- یبوست
- خستگی
بدون درمان، عفونت ممکن است به بافت اطراف مقعد گسترش یابد و در برخی موارد، تونلی بین آبسه عفونی و پوست ایجاد کند. این تونل به عنوان فیستول مقعدی شناخته می شود. علائم فیستول ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ترشحات بدبو یا به صورت خونریزی
- خارش مقعد
- درد شدید مقعد به ویژه در هنگام اجابت مزاج
- تب
- خستگی
بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده اصطلاحی است که برای گروهی از شرایط که باعث التهاب مزمن در دستگاه گوارش می شوند مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون استفاده می شود. بیماری کرون می تواند هر بخشی از دستگاه گوارش را درگیر کند، اما اغلب روده کوچک را تحت تاثیر قرار می دهد. کولیت اولسراتیو روده بزرگ و راست روده را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم بیماری های التهابی روده بسته به شدت التهاب و محل آن می تواند متفاوت باشد اما از رایج ترین علائم آن مدفوع حاوی خون، چرک یا مخاط است. برخی دیگر از علائم این بیماری عبارتند از:
- درد و گرفتگی شکم
- اسهال برای بیش از 4 هفته
- کاهش وزن ناخواسته
- خستگی
بیماری التهابی روده در صورت عدم مدیریت صحیح می تواند منجر به عوارض شود. درمان این بیماری ممکن است شامل ترکیبی از تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی، داروها مانند آنتی بیوتیک ها و جراحی باشد.
افتادگی راست روده
پرولاپس رکتوم (راست روده) زمانی است که رکتوم به طور جزئی یا کامل از طریق مقعد پایین می افتد. از آنجایی که پوشش رکتوم بیرون زده به دلیل عدم چسبندگی ضخیم می شود، ممکن است منجر به تراوش مخاط یا مایعات دیگر شود. علاوه بر ترشحات علائم دیگر افتادگی رکتوم شامل:
- توده قرمز رنگ که از مقعد بیرون زده
- یبوست، اسهال یا هر دو
- احساس دفع مدفوع ناکامل
- بی اختیاری مدفوع
در اغلب موارد برای درمان افتادگی راست روده به عمل جراحی نیاز است.
سرطان مقعد
سرطان مقعد ممکن است باعث ترشحات مقعدی شود، اما به طور کلی یکی از نادرترین علل ترشحات مقعدی به شمار می رود است. ترشح از مقعد می تواند به عنوان یک علامت در مراحل اولیه سرطان مقعد رخ دهد. سرطان مقعد علائمی مشابه علائم بیماری های شایع تری مانند هموروئید دارد. برخی از علائم سرطان مقعد عبارتند از:
- خونریزی از راست روده
- خارش و درد در اطراف مقعد
- توده های کوچک در اطراف و داخل ناحیه مقعد
- بی اختیاری مدفوع
- نیاز مداوم به مدفوع
- مدفوع شل
داروها
برخی از داروها خطر ابتلا به علائم گوارشی مانند ترشحات مقعدی را افزایش می دهند. داروها می توانند با تغییر فیزیولوژی دستگاه گوارش منجر به ترشحات مقعدی شوند. برخی از این داروها شامل:
- آنتی بیوتیک ها
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- داروهای ضد بارداری خوراکی
- مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین
شیمی درمانی
درمان های شیمی درمانی می توانند به غشاهای مخاطی که مجرای گوارشی را می پوشانند آسیب وارد کرده و باعث ترشحات مقعدی شوند. در حالی که ترشح ناشی از شیمی درمانی اغلب موقتی است، بسته به شرایط و درمان های مورد استفاده می تواند ماه ها طول بکشد.
پروکتیت
پروکتیت وضعیتی است که با نیاز مداوم یا مکرر به تخلیه روده همراه است. درد رکتوم، درد شکم و مدفوع خونی از علائم شایع پروکتیت هستند. عوامل زیر می توانند باعث ایجاد پروکتیت شوند:
- بیماری های مقاربتی
- بیماری های ناشی از غذا
- عفونت ها
- آسیب به مقعد یا راست روده
- سابقه پرتودرمانی
ترشح زرد، سفید و بی رنگ مقعدی
ترشحات چرکی از ناحیه مقعد که زرد یا سفید مایل به زرد هستند معمولا ناشی از آبسه مقعدی هستند. همچنین ترشحات بی رنگ، سفید و زرد می تواند نشان دهنده عفونت باشد. اگر ترشحات مقعدی صورتی یا قرمز باشند معمولا نشان دهنده خونریزی مقعدی باشد.
تشخیص ترشحات مقعدی
پزشک میتواند یک بیماری زمینه ای را که منجر به ترشحات مقعدی می شود، تشخیص دهد و درمان مؤثر را توصیه کند. فرآیند تشخیصی معمولاً با پرسش پزشک در مورد علائم فعلی، سابقه پزشکی و سابقه خانوادگی فرد شروع می شود. آنها همچنین ممکن است برای تشخیص از یک معاینه فیزیکی استفاده کنند. پزشک ممکن است از یک یا چند آزمایش زیر برای تایید تشخیص استفاده کند:
- آزمایش خون
- کشت مدفوع
- کولونوسکوپی
- سیگموئیدوسکوپی
- پروکتوسکوپی
- آنوسکوپی
- ایکس ری
- سی تی اسکن
- ام آر آی
درمان ترشحات مقعدی
درمان ترشحات مقعدی با توجه به علت زمینه ای آنها انجام می شود. برخی از بیماری هایی که منجر به ترشحات مقعدی می شوند ممکن است با درمان های خانگی برطرف شوند. درمان خانگی ترشح مقعدی شامل افزایش مصرف فیبر و مایعات و حمام سیتز برای رفع مشکلاتی مانند بواسیر و فیستول می باشد. همچنین پزشک ممکن است برای برطرف کردن بیماری استفاده از دارو ها را توصیه کند از جمله:
- آنتی بیوتیک برای درمان ترشحات مقعدی ناشی از عفونت های باکتریایی و بیماری های مقاربتی
- داروهای ضد التهابی برای تسکین درد و ناراحتی
- کرم ها و پمادهای تجویزی مانند آنتی هموروئید برای هموروئید
- داروهای خاص برای درمان برخی بیماری های دستگاه گوارش مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو
در نهایت اگر ترشحات مقعدی ناشی از یک بیماری جدی تر مانند سرطان باشید از شیمی درمانی یا سایر روش های درمان سرطان استفاده می شود. همچنین اگر ترشحات ناشی از بواسیر یا فیستول باشند و به درمان های خانگی پاسخگو نباشند پزشک لیزردرمانی را توصیه می کند.
سوالات متداول در مورد ترشحات مقعدی
خروج مخاط از مقعد با یا بدون مدفوع ممکن است نشانه عفونت باکتریایی، ویروسی یا انگلی باشد که بر دستگاه گوارش تاثیر می گذارد.
برای درمان و تشخیص ترشحات مقعدی میتوان به یک پزشک گوارش، متخصص جراحی کولورکتال یا متخصص انکولوژی مراجعه کرد.
ترشح مقعدی می تواند به شکل مخاط، چرک یا خون باشد. اینکه ترشحات مقعدی چگونه به نظر می رسد می تواند به علت آن بستگی داشته باشد.
ترشحات سندروم روده تحریک پذیر در مدفوع به طور معمول شفاف تا سفید و ژله مانند است.