بواسیر داخلی در داخل مقعد و پایین رکتوم به وجود می آید. احتمال بروز هموروئید داخلی با افزایش سن بالاتر می رود. علائم آن می تواند شامل خونریزی، خارش و درد در ناحیه مقعد باشد. در حالی که بواسیر خارجی ممکن است خود به خود از بین برود، بواسیر داخلی که همراه با علائم است نیاز به درمان پزشکی دارد. در اغلب موارد می توان با استفاده از روش های خانگی و بدون نیاز به جراحی هموروئید داخلی را درمان کرد اما در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به جراحی یا لیزر باشد.
از کجا بفهمیم بواسیر داخلی داریم
در اکثر موارد بواسیر داخلی از بیرون قابل مشاهده نیست. حدود 5 درصد از افراد مبتلا به بواسیر داخلی علائم ناشی از آن را تجربه می کنند. علائم بواسیر داخلی به مرور زمان ایجاد می شوند و ممکن است دائما احساس نشوند. گاهی هموروئید داخلی دچار افتادگی می شود یا به قدری متورم می شود که از مقعد بیرون می زند. این نوع از بواسیر داخلی می تواند ناراحتی و درد بیشتری ایجاد کند. شایع ترین علائم بواسیر داخلی شامل :
- خارش در اطراف مقعد
- وجود مخاط در مدفوع
- احساس درد در حین تمیز کردن مقعد
- احساس گیر کردن مدفوع در مقعد
- خونریزی مقعد
مطالعه بیشتر : عکس بواسیر
چه چیزی باعث بواسیر داخلی می شود؟
به طور کلی، بواسیر داخلی در اثر عواملی ایجاد می شود که فشار روی سیاهرگ های داخل رکتوم را افزایش می دهد یا عواملی که بافت اطراف این سیاهرگ ها را ضعیف می کند. این عوامل عبارتند از :
- یبوست مزمن
- فشار وارد کردن زیاد در حین دفع مدفوع
- سپری کردن زمان طولانی روی دستشویی
- اسهال مزمن
- داشتن رژیم غذایی کم فیبر
- بلند کردن مرتب اجسام سنگین
همچنین بارداری و افزایش سن باعث می شود که بافت اطراف سیاهرگهای راست روده به طور طبیعی تضعیف شوند.
مطالعه بیشتر : بواسیر در زنان
تشخیص بواسیر داخلی
معمولاً یک متخصص گوارش یا یک جراح کولورکتال، می تواند هموروئید داخلی را تشخیص دهد. در ابتدا بعد از بررسی علائم، پزشک به بررسی ناحیه مقعد برای شناسایی بواسیر خارجی یا هموروئید داخلی پرولاپس (بواسیر داخلی که از مقعد بیرون زده شده است) می پردازد. برای تشخیص بواسیر داخلی معمولا یکی از روش های زیر انتخاب می شود :
معاینه انگشتی مقعد : پزشک با انگشت ناحیه مقعد را برای ارزیابی تونوس ماهیچه ای و پیدا کردن توده ها بررسی می کند.
آنوسکوپی : در این روش از یک لوله توخالی به همراه یک دستگاه نوری متصل به آن برای مشاهده بافت رکتوم استفاده می شود.
پروکتوسیگموئیدوسکوپی : در این روش از یک لوله فلزی (پروکتوسکوپی) برای مشاهده پوشش رکتوم و قسمت انتهایی روده بزرگ استفاده می شود.
اگر خونریزی یکی از علائم باشد ابتدا از کولونوسکوپی برای رد کردن مشکلات جدی تر استفاده می شود.
مطالعه بیشتر: بواسیر در کودکان
درجه بندی بواسیر
هموروئید داخلی با توجه به شدت افتادگی آن در دسته بندی متفاوتی قرار می گیرد. درجات هموروئید داخلی به درجه یک، دو، سه و چهار تقسم می شود. در زیر به بررسی هر یک از این درجات می پردازیم.
بواسیر درجه 1
هموروئید درجه یک، هموروئید داخلی است که از مقعد بیرون نمی زند و فقط عروق داخلی مقعد در ناحیه ی رکتوم را درگیر می کند.در واقع عروق خون دچار افتادگی نشده اند و فقط کمی متورم شده اند. برای درمان این نوع از بواسیر داخلی معمولا از روش های ساده مثل استفاده بیشتر از فیبر ها در رژیم غذایی، افزایش فعالیت های بدنی و استفاده از پماد آنتی هموروئید خارجی توصیه می شود. استفاده از این نوع پماد ها به کاهش التهاب، تورم و خارش هموروئید داخلی کمک می کند. برخی از این پمادها شامل پروکتو فوم، هیدروکورتیزون تاکس و آنالپرام می باشد.
مطالعه بیشتر: تفاوت بواسیر و سرطان روده
بواسیر درجه 2
هموروئید درجه دو، هموروئید داخلی است که از مقعد بیرون می زند اما پس از آن خود به خود و بدون درمان به داخل مقعد برمی گردد. برای درمان این درجه از هموروئید در ابتدا از روش های درمانی هموروئید درجه 1 استفاده می شود و در صورت عدم درمان از روش های دیگری مانند بستن بند لاستیکی و اسکلروتراپی استفاده می شود. توجه به این نکته بسیار مهم است که این روش ها ممکن است نیاز به تکرار مجدد داشته باشند اما در عین حال بدون بیهوشی انجام می شوند و ناراحتی بسیار کمی ایجاد می کنند.
بواسیر درجه 3
هموروئید درجه سه، دردناک است و ناراحتی قابل توجهی برای فرد مبتلا ایجاد می کند. بواسیر درجه سه از مقعد بیرون می زند و خود به خود به درون مقعد بر نمی گردد و برای برگرداندن آن نیاز است از دست استفاده شود که می تواند خطرناک باشد. معمولا در این مرحله احتمال شروع خونریزی بالاتر است و ممکن است درد بیشتری در حین اجابت مزاج احساس شود. در این مرحله بهتر است درمان سریع تر و قبل از بروز درجه 4 انجام شود.
بواسیر درجه 4
هموروئید درجه چهار، هموروئید داخلی بیرون زده ای است که به داخل مقعد باز نمی گردد. بواسیر درجه چهار شدیدترین نوع بواسیر داخلی است و برای درمان آن از روش های جدی تر مانند لیزر و جراحی استفاده می شود. در صورت عدم درمان هموروئید درجه 4 احتمال بروز عوارض بیشتر می شود. بیماران مبتلا به بواسیر درجه چهار خارش، سوزش، درد و خونریزی در هنگام اجابت مزاج را تجربه می کنند.
درمان بواسیر داخلی
درمان هموروئید داخلی با توجه به شدت و درجه بندی آن می تواند متفاوت باشد. برای درمان بواسیر های داخلی که علائمی ندارند معمولا درمانی استفاده نمی شود و یا سعی می شود با روش های خانگی آنها را بهبود بخشید. در زیر به بررسی روش های خانگی، بدون جراحی و جراحی بواسیر داخلی می پردازیم.
درمان خانگی بواسیر داخلی
اغلب بواسیر های داخلی از جمله آنهایی که در مراحل اول بیرون زدگی هستند با روش های خانگی و تغییر در سبک زندگی درمان می شوند. برخی از اقداماتی که در خانه برای درمان بواسیر داخلی می توانید انجام دهید شامل :
- افزایش فیبر در رژیم غذایی
- مصرف مکمل های فیبر
- افزایش نوشیدن آب
- عدم زور زدن در حین اجابت مزاج
- عدم نشستن طولانی مدت در دستشویی
- حمام سیتز
- استفاده از کمپرس سرد
به نقل قول از سایت health :
Take an over-the-counter stool softener if you are having trouble passing a hard stool.
Avoid lifting heavy objects on a regular basis.
برای پیشگیری از بواسیر داخلی :
اگر در دفع مدفوع سفت مشکل دارید، از نرم کننده مدفوع بدون نسخه استفاده کنید
از بلند کردن اجسام سنگین به طور مداوم خودداری کنید
منبع : https://www.health.com/internal-hemorrhoids-7734860
داروی هموروئید داخلی
برای درمان دارویی بواسیر داخلی معمولا استفاده از پماد ها و شیاف های حاوی هیدروکورتیزون توصیه می شود که می توان آنها را بدون نسخه از هر داروخانه ای خریداری کرد. همچنین می توان از داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، برای کمک به کاهش درد و التهاب هموروئید داخلی استفاده کرد.
درمان بواسیر داخلی بدون جراحی
اگر با استفاده از روش های خانگی و تغییر در سبک زندگی بواسیر داخلی درمان نشود پزشک استفاده از درمانهای بدون جراحی توصیه می کند. رایج ترین روش های درمان هموروئید داخلی بدون جراحی شامل :
بستن نوار لاستیکی: از این روش برای درمان هموروئید داخلی بیرون زده استفاده می شود. در این روش یک نوار لاستیکی به انتها ( پایه) هموروئید بسته می شود و از رسیدن خون به آن جلوگیری می شود. در نهایت توده هموروئید خشک می شود و از بین می رود.
اسکلروتراپی : در این روش یک محلول شیمیایی به بواسیر تزریق می شود که با استفاده از آن جریان خون به هموروئید قطع می شود. با انجام این کار توده بواسیر کوچک تر می شود و در نهایت ناپدید می شود.
لیزر بواسیر داخلی : در این روش با استفاده از حرارت بافت اسکار ایجاد می شود و جریان خون در بواسیر قطع می شود و در نهایت باعث کوچک شدن بواسیر می شود.
الکتروکواگولاسیون (انعقاد الکتریکی) : این روش نیز مانند لیزر درمانی است اما به جای حرارت از جریان الکتریکی برای ایجاد بافت اسکار استفاده می شود.
جراحی بواسیر داخلی (هموروئیدکتومی)
در بواسیرهای داخلی شدیدتر ممکن است به جراحی نیاز باشد. در هموروئیدکتومی معمولا جراح از چاقوی جراحی یا دستگاه الکتروسرجری برای خارج کردن بواسیر استفاده می کند. هدف از جراحی هموروئید حذف دائمی آن می باشد.
در اغلب موارد انجام جراحی برای هموروئید داخلی درجه 3 یا 4 که با درد شدید و خونریزی همراه است توصیه می شود و گاهی نیز ممکن است برای درمان بواسیر های خفیف تری که با سایر روش ها درمان نشده اند از آن استفاده شود.
خطرات بواسیر داخلی
در صورت عدم درمان بواسیر داخلی ممکن است عوارضی بروز پیدا کنند البته باید دانست که این عوارض به ندرت رخ می دهند. برخی از عوارض بواسیر داخلی عبارتند از :
افتادگی و درد شدید : بافت ضعیف و فشار مداوم می تواند منجر به افتادگی تدریجی راست روده شود.
کم خونی : بواسیر می تواند منجر به خونریزی شود و اگر برای مدت طولانی ادامه پیدا کند و به طور مداوم باعث خونریزی شود می تواند منجر به کم خونی شود.
ترومبوز: ترومبوز در بواسیر خارجی شایع تر است اما امکان بروز آن در بواسیر داخلی نیز وجود دارد. ترومبوز به معنای لخته شدن خون در سیاهرگ های بواسیر می باشد و بسیار دردناک است.
اختناق (خفه کردن) : اختناق زمانی رخ می دهد که عضلات مقعد جریان خون را به هموروئید بیرون زده قطع می کنند. هموروئید خفه شده بسیار دردناک است و می تواند منجر به زخم یا پوسیدگی بافت شود.
سوالات متداول در مورد بواسیر داخلی
مدت زمان درمان بواسیر با توجه به شدت آن می تواند متفاوت باشد اما با انتخاب درمان درست و مناسب معمولا هموروئید داخلی در طی یک ماه درمان می شود.
بهترین دارو برای بواسیر داخلی شیاف است زیرا توسط بافت رکتوم جذب می شود و درد های ناشی از هموروئید داخلی را تسکین می دهد. معمولا توصیه می شود که به مدت یک هفته روزی 2 تا 4 بار از شیاف برای درمان بواسیر داخلی استفاده شود.
معمولا از جراحی برای درمان بواسیر داخلی درجه 3 یا 4 استفاده می شود.
سلام من بواسیر درجه 3 داریم آیا امکانش هست که در این مرحله با استفاده از روشای خانگی بواسیرم درمان بشه؟ اگر نه درمان بواسیر درجه 3 چیه؟
سلام دوست عزیز
بواسیر درجه 3 پیشرفت کرده و قابل درمان با روش های خانگی نیست. روش درمان بواسیر درجه 3 استفاده از درمان های پزشکی مثل لیزر و جراحی هست.