رکتوسل چیست؟ {علائم، عوارض و روشهای درمان}

رکتوسل

رکتوسل وضعیتی است که در اثر بافت های ضعیف لگن ایجاد می شود و منجر به آویزان شدن رکتوم روی دیواره واژن می شود. اگر افتادگی کم باشد، ممکن است متوجه علائم آن نشوید. اما در موارد شدید ممکن است رکتوم از واژن بیرون بزند. در موارد شدید برای درمان رکتوسل به عمل جراحی نیاز است. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با رکتوسل و روشهای درمان آن آشنا شوید.

رکتوسل چیست؟

رکتوسل نوعی پرولاپس (افتادگی) است و زمانی رخ می دهد که بافت بین راست روده و واژن ضعیف یا پاره شود. این ضعف یا پارگی باعث می شود رکتوم به دیواره واژن فشار وارد کند و در نتیجه آن دیواره جلوی راست روده، فرو رفته و به داخل واژن برآمده می شود و در موارد شدید از دهانه واژن بیرون بزند. رکتوسل با پرولاپس رکتوم متفاوت است. پرولاپس رکتوم بیرون زدگی یا افتادگی رکتوم از طریق دهانه مقعد است.

علائم رکتوسل

در اغلب موارد رکتوسل علامتی ایجاد نمی کند، مگر اینکه شدید باشد. علائم این بیماری آزاردهنده هستند و معمولا چندان دردناک نیستند. علائم رکتوسل عبارتند از:

  • احساس فشار یا پری در راست روده یا واژن.
  • برآمدگی نرم بافتی که در واژن احساس می شود (ممکن است بیرون بزند).
  • احساس اینکه رکتوم بعد از اجابت مزاج کاملاً تخلیه نشده است.
  • مشکل در دفع مدفوع.
  • احساس ناراحتی در حین مقاربت (دیسپارونی).
  • احساس شل شدن یا از دست دادن تون عضلانی در واژن.

زنان مبتلا به رکتوسل ممکن است دچار افتادگی ثانویه سایر دیواره های واژن و اندام های مجاور از جمله مثانه یا رحم شوند. اگر رکتوسل همراه با شکل دیگری از افتادگی مانند سیستوسل (افتادگی مثانه) باشد، ممکن است بی اختیاری ادرار را نیز تجربه کنید.

علت رکتوسل

رکتوسل زمانی ایجاد می شود که کف لگن در اثر فشار طولانی مدت ضعیف می شود. عوامل متعددی می توانند منجر به تضعیف کف لگن شوند، از جمله:

  • بارداری و زایمان
  • افزایش سن
  • سرفه مزمن یا برونشیت
  • یبوست مزمن
  • بلند کردن مکرر اجسام سنگین
  • چاقی
  • جراحی های مربوط به اندام های لگن مانند هیسترکتومی

به نقل قول از clevelandclinic:

Vaginal childbirth, especially multiple births, can damage or weaken your pelvic floor.

ترجمه: زایمان واژینال، به ویژه زایمان های چند قلو، می تواند به کف لگن شما آسیب برساند یا آن را ضعیف کند.

منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17415-rectocele

تشخیص رکتوسل

 معمولا برای تشخیص رکتوسل باید به یک متخصص زنان مراجعه کرد. برای تشخیص این بیماری پزشک علائم و سابقه پزشکی را بررسی می کند. در اغلب موارد برای تشخیص بیماری رکتوسل به معاینه مجرای واژن و لگن نیاز است تا هرگونه علائم و نشانه های ناشی از افتادگی پیدا شود. ممکن است در طول معاینه پزشک بخواهد که قدرت کف لگن را آزمایش کند و درخواست کند که به روده فشار وارد کنید تا پرولاپس بیشتر نمایان شود. در اغلب موارد از تصویربرداری (مانند سونوگرافی) برای تشخیص رکتوسل استفاده نمی شود.

درمان رکتوسل

درمان رکتوسل

نوع درمان بیماری رکتوسل با توجه به شدت علائم انتخاب می شود. در موارد خفیف رکتوسل با تمرینات کف لگن و روده برطرف می شود. در موارد متوسط ​​تا شدید از یک پساری واژینال (یک وسیله حمایتی که در واژن قرار می گیرد) یا ترمیم رکتوسل (یک روش جراحی کم تهاجمی) برای درمان استفاده می شود. در زیر به بررسی بیشتر روشهای درمان رکتوسل می پردازیم.

تغییر در سبک زندگی

در اغلب موارد زمانی که رکتوسل خفیف است پزشک برای درمان، تغییر در سبک زندگی و انجام برخی از تمرینات را توصیه می کند. اگر رکتوسل خفیف است می توانید روش های زیر را برای درمان آن امتحان کنید:

  • تمرینات کگل برای تقویت عضلات لگن.
  • خوردن غذاهای پر فیبر، نوشیدن مایعات زیاد و در صورت نیاز مصرف مکمل فیبر برای جلوگیری از یبوست.
  • اجتناب از فشار وارد کردن و زور زدن در حین اجابت مزاج.
  • خودداری از بلند کردن اجسام سنگین.
  • کنترل بیماری هایی که منجر به سرفه کردن زیاد می شوند.
  • حفظ وزن سالم و کاهش وزن در صورت چاقی.

عمل رکتسول

عمل جراحی رکتوسل

گاهی اوقات برای درمان رکتوسل به جراحی نیاز است، مانند زمانی که تمرینات تقویت کف لگن یا استفاده از پساری علائم پرولاپس را به اندازه کافی کنترل نمی کند و یا سایر اندام های لگن نیز دچار افتادگی شده اند. جراحی رکتوسل اغلب شامل برداشتن بافت اضافی و کشیده ای است که برآمدگی واژن را تشکیل می دهد. سپس بخیه هایی برای حمایت از ساختارهای لگن زده می شود. هنگامی که رحم نیز دچار افتادگی شده باشد، ممکن است در طی جراحی نیاز به برداشتن رحم نیز باشد (هیسترکتومی). 

عوارض رکتوسل

علائم رکتوسلی که بدون درمان رها شده است به مرور زمان تشدید می شوند. همچنین این بیماری در صورت عدم درمان ممکن است با عوارضی مانند یبوست، بی اختیاری روده و اختلال در عملکرد جنسی همراه باشد.

سوالات متداول در مورد رکتوسل

آیا رکتوسل در مردان نیز بروز پیدا می کند؟

بروز رکتوسل در مردان بسیار نادر است، اما زمانی که رخ می دهد معمولا در بافت های مرتبط با غده پروستات ایجاد می شود.

آیا رکتوسل ممکن است بدون درمان از بین برود؟

خیر. رکتوسل به دلیل آسیب یا ضعیف شدن طولانی مدت کف لگن رخ می دهد و بدون درمان به خودی خود بهبود نمی یابد.

چگونه میتوان با وجود رکتوسل مدفوع کرد؟

در صورتی که رکتوسل شدید باشد، ممکن است لازم باشد از انگشتان برای بالا نگه داشتن دیواره واژن استفاده کنید تا بتوانید مدفوع کنید. 

آیا ممکن است مدفوع در رکتوسل گیر کند؟

بله. با افتادگی شدید، مدفوع می تواند در کیسه تشکیل شده توسط رکتوسل گیر کند و از دفع آسان آن جلوگیری کند. 

تفاوت بین رکتوسل و سیستوسل چیست؟

رکتوسل و سیتسوسل هر دو در اثر جابجایی اندام های لگن از جای اصلی خود به علث ضعیف شدن کف لگن رخ می دهند. اما در رکتوسل ضعف در کف لگن باعث می شود رکتوم به دیواره واژن پشتی برآمده شود و در سیستوسل، مثانه به دیواره جلویی واژن برآمده می شود.

چه اندازه ای از رکتوسل نیاز به جراحی دارد؟

به طور کلی، جراحی برای بیماران علامت دار با رکتوسل بزرگ (بیشتر از 3 سانتی متر) که در درمان محافظه کارانه شکست خورده اند توصیه می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا