برخلاف یک باورغلط، بیماری بواسیر مختص هیچ گروه سنی خاصی نیست و برای کودکان هم ممکن است به وجود بیاید. بواسیر که با نام علمی هموروئید شناخته می شود، یکی از شایع ترین بیماری های مقعدی یا نشیمنگاه است . این بیماری در اثر وارد آمدن فشار بیش از حد و کشیدگی مویرگها و رگهای ناحیه ی مقعد ایجاد می شود. برخی عوامل مانند یبوست، نشستن طولانی مدت در توالت و زور زدن و نشستن طولانی مدت بر روی سطوح سخت و سفت باعث می شود که به مویرگها و رگ های ناحیه ی مقعد فشار زیادی وارد شود و در نتیجه مویرگها و رگها دچار التهاب، کشش یا پارگی شوند. این از هم گسیختگی اگر شدید باشد میتواند به شکل توده ها و زائده های گوشتی در اطراف ناحیه ی مقعد ظاهر شود.
کودکان نمیتوانند به صورت واضح و مشخص حالات خود را توصیف کنند. به دلیل آنکه آنها آگاهی های لازم از علائم و نشانه های بسیاری از بیماری ها را ندارند و هنگامی که با علائم و یا نشانه های خاصی در بدن خود مواجه می شوند نمی توانند به درستی تشخیص دهند که چه اتفاقی افتاده است. همچنین بیان نقطه ی دقیق درد و شکل آن برای کودکان سخت است. از طرف دیگر کودکان بنا به دلایلی از جمله شرم و خجالت بسیاری از مسائل را ممکن است با والدین خود در میان نگذارند از جمله بواسیر.
علائم بواسیر در کودکان
بررسی هایی که بر روی بیماری های کودکان صورت گرفته است نشان می دهد که سالیانه کودکان زیادی به بواسیر مبتلا می شوند. درجات این بیماری و میزان پیشرفت آن در کودکان متفاوت است و به عوامل زیادی بستگی دارد. علائم هموروئید در کودکان عبارتند از:
- احساس سوزش و خارش در ناحیه ی مقعد
- احساس درد در ناحیه ی مقعد که در حین دفع مدفوع بیشتر می شود. به همین دلیل کودک از دستشویی رفتن به شدت می ترسد و ممانعت میکند. نگه داشتن مدفوع خود میتواند خطرناک باشد و باعث ایجاد مشکلات بیشتری شود.
- مشاهده ی خون روشن همراه دفع مدفوع و یا بر روی دستمال توالت حین خشک کردن مدفوع
- احساس دفع ناقص مدفوع که کودک مکررا برای دفع مدفوع خود به توالت نیاز دارد ولی نمی تواند به صورت کامل دستشویی کند
- وجود زائده ها و توده های گوشتی در اطراف مقعد
- وجود ترشحات لزج و چسبنده ی بی رنگ بدون بو همراه دفع مدفوع
- وجود تورم و التهاب در ناحیه ی مقعد
- تب که علامت گسترش عفونت است
در صورت ایجاد نشانه های بالا کودک به شدت بی قرار و آشفته می شود و ممکن است نتواند مشکل خود را به طوردقیق تشخیص دهد و برای والدین بیان کند. اگر درکنار این بی قراری ها، کودک شما به یبوست هم مبتلاست لازم است که موارد بالا را حتما در نظر بگیرید و بررسی کنید. بیماری بواسیر برای کودکان به هیچ عنوان مهلک و کشنده نیست ولی اگر تحت درمان و رسیدگی مناسب قرار نگیرد می تواند علاوه بر گسترش عفونت، به کم خونی و فقر آهن منجر گردد که برای کودکان بسیار خطرناک است .
به نقل قول از choc :
The symptoms of hemorrhoids may resemble other medical conditions or problems. Always consult your child’s doctor for a diagnosis
ترجمه: علائم هموروئید ممکن است شبیه سایر شرایط یا مشکلات پزشکی باشد. همیشه برای تشخیص با پزشک کودک خود مشورت کنید.
منبع:https://choc.org/programs-services/gastroenterology/hemorrhoids/
مطالعه بیشتر : عکس بواسیر
علت بواسیر در کودکان
عوامل مختلفی در ایجاد بواسیر در اطفال نقش دارند. یکی از مهم ترین این عوامل یبوست است. یبوست مشکل شایعی است که در بسیاری از کودکان دیده می شود. به طور کلی عوامل زیادی در ایجاد این بیماری در کودکان دخیل هستند که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم نوشیدن آب کافی
- عدم استفاده از میوه ها و سبزیجات
- نشستن طولانی مدت بر روی سطوح سخت و سفت
- اسهال
- عدم تحرک کافی
- سبک زندگی آپارتمان نشینی
- رژیم غذایی نامناسب و عاری از فیبر
- استفاده ی مکرر از فست فودها
- یبوست
- میان وعده های ناسالم
- نشستن طولانی مدت در توالت و زور زدن مکرر حین اجابت مزاج
یکی دیگر از علل هموروئید در کودکان نارسایی کبدی مزمن است. هنگامی که کبد به درستی کار نمی کند، سیاهرگهای حامل خون به کبد ممکن است خون را به سیاهرگهای دیگر هدایت کنند. جریان خون اضافی فشار را در سیاهرگهای نزدیک راست روده افزایش می دهد و منجر به هموروئید می شود.
تشخیص بواسیر در کودکان
انواع بواسیر در کودکان به بواسیر داخلی و بواسیر خارجی تقسیم میشود. در اغلب موارد والدین می توانند علائم هموروئید را در کودکان تشخیص دهند به ویژه اگر بواسیر خارجی باشد که به طور واضح قابل مشاهده می باشد. در صورت بروز بواسیر داخلی در کودکان تشخیص میتواند سخت تر باشد زیرا این نوع از بواسیر معمولا قابل مشاهده نمی باشد. برای تشخیص بواسیر در کودکان معمولا از دو روش زیر استفاده میشود:
معاینه دیجیتال رکتوم: در صورتی که پزشک به بواسیر داخلی مشکوک باشد از این روش استفاده میکند. در این روش پزشک یک انگشت که با روغن چرب شده است را وارد مقعد کودک می کند تا بتواند هموروئید داخلی یا سایر مشکلات مقعدی را تشخیص دهد.
کولونوسکوپی: از این روش معمولا در زمانی استفاده میشود که کودک خونریزی مقعدی دارد. در طول کولونوسکوپی، کودک بیهوشی عمومی دریافت می کند. پزشک یک آندوسکوپ (لوله نازک و منعطف با یک دوربین فیلمبرداری در یک طرف) را در رکتوم آنها قرار می دهد. با استفاده از این روش کانال مقعد و رکتوم کودک برای مشاهده هموروئید یا سایر مشکلات مقعدی مورد بررسی قرار میگیرد.
درمان بواسیر در کودکان
برای درمان بواسیر روش های متعددی وجود دارد اما همان طور که همه ی ما می دانیم تنها روش درمان قطعی بواسیر انجام عمل جراحی یا استفاده از روش لیزر درمانی است. در کنار اینها طب سنتی روش های درمانی زیادی را برای بواسیر معرفی کرده است که اثربخشی برخی از این روش ها به اثبات رسیده است. در ادامه با این روش ها آشنا خواهیم شد .
مطالعه بیشتر : وازلین برای درمان بواسیر
درمان خانگی بواسیر در کودکان
در اغلب مورد هموروئید در کودکان خود به خود برطرف میشود. اگر بواسیر در کودکان ناشی از یبوست باشد ممکن است پزشک یکی از روش های زیر را توصیه کند:
- کنترل درد به وسیله ی مسکن های فاقد کدئین
- نشستن در ظرف آب گرم و نمک به مدت 30 دقیقه برای 3 الی 4 بار در روز
- نشستن در ظرف آب گرم و جو دو سر برای تسکین درد ها
- پاشیدن نشاسته ی ذرت به محل بواسیر برای کنترل خارش
- استفاده از کمپرس آب سرد یا کیسه ی یخ در محل بواسیر برای مدت 5 دقیقه
- استفاده ی موضعی از ژل آلوئه ورا بر روی مقعد
- استفاده از ملین یا تنقیه
پماد آنتی هموروئید برای کودکان قابل استفاده میباشد اما قبل از استفاده باید با یک پزشک درمورد استفاده از این پماد صحبت شود. زیرا با توجه به سن و شدت بواسیر میزان مصرف آن میتواند متغیر باشد.
جراحی بواسیر در کودکان
همانطور که گفته شد در اغلب موراد بواسیر در کودکان خود به خود با با استفاده از درمان های خانگی از بین میرود. اما در شرایطی که حال کودک رو به وخامت است و علائم و نشانه های بواسیر پیشرفت کرده است دیگر روش های درمان خانگی نمی توانند موثر باشند و باید به سراغ گزینه های درمانی دیگر رفت. در این شرایط اورژانسی بسته به میزان پیشرفت بیماری و حال عمومی کودک از جراحی بواسیر و یا لیزر بواسیر استفاده می شود.