یکی از عواملی که می تواند در نتیجه اسفنکتروتومی شقاق تاثیر بگذارد، مراقبت های شخصی مانند نوشیدن آب، ورزش و … در دوره نقاهت پس از عمل جراحی است.
بیماری شقاق یا فیشر یکی از انواع بیماری های مقعدی است، این عارضه که به عنوان زخم شقاق نیز شناخته می شود موجب بروز زخمی عمیق و دردناک در دیواره مقعد می گردد. این بیماری در اثر اعمال فشار به مقعد ایجاد می شود و می تواند تا عضله مقعدی نیز امتداد یابد. درمان شقاق اهمیت جدی داشته زیرا در صورت بی توجهی زخم عفونی شده و روند درمان آن پیچیده تر می شود.
اسفنکتروتومی شقاق یکی از روش های جراحی این بیماری است، اسفنکتروتومی شامل ایجاد برشی کوچک در عضله دریچه داخلی مقعد است. هدف از این درمان کاهش فشار داخل این عضله است. این روش جراحی تحت بیهوشی عمومی و به دو روش باز و بسته انجام می شود.
نتیجه گیری از این درمان بسته به میزان پیشرفت بیماری، علت اصلی بروز شقاق، تخصص و مهارت پزشک و … تعیین می شود. اما یکی دیگر از عواملی که می تواند در نتیجه درمان این بیماری تاثیر بگذارد، مراقبت های شخصی در دوره نقاهت پس از عمل جراحی است. رعایت برخی نکات میتواند ریسک عود مجدد بیماری را کاهش دهد، این نکات عبارتند از :
بیشتر بخوانید: هزینه درمان شقاق با لیزر ?(تعرفه بیمه سال1403)
درمان یبوست
همانطور که حتما اطلاع دارید، یکی از مهمترین علت های بروز بیماری شقاق، ابتلا به یبوست مداوم و مزمن است. زیرا یبوست موجب سخت شدن مدفوع شده و دفع آن همراه با وارد آمدن آسیب به مقعد است. از طرفی ساده ترین راهکار برای حل مشکل مصرف فیبر است.
فیبر ماده ای مغذی است که در بدن انسان قابل هضم نیست، اما در روده ها تجمع کرده و حجم مدفوع را افزایش می دهد. برای دریافت فیبر تنها لازم است از منابع طبیعی نظیر میوه ها، سبزیجات و غلات استفاده کنید. هر فرد به طور متوسط می بایست روزانه 25 الی 38 گرم فیبر مصرف نماید.
نوشیدن آب
مصرف آب کافی ساده ترین راه حل برای درمان یبوست و شقاق است. آب از طریق نرم نمودن مدفوع می تواند به درمان یبوست کمک نماید. حداقل میزان آب مورد نیاز برای هر فرد در طول روز 8 لیوان تعیین شده است.
حمام سیتز
حمام سیتز یا نشیمن یکی از روشهای درمان زخم های تناسلی و مقعدی است، انجام حمام سیتز در دوره نقاهت پس از عمل می تواند به تسریع روند درمان بیماری کمک نماید.
برای انجام این روش می توانید از وان حمام استفاده نمایید و یا لگن مخصوص حمام سیتز را تهیه کرده و برای مدت 15 الی 20 دقیقه در این آب بنشینید. انجام این روش حداقل 2 مرتبه در طول روز بخصوص بعد از اجابت مزاج می تواند در جلوگیری از عفونت و درمان سریع زخم موثر باشد.
بهداشت مقعد
رعایت بهداشت مقعد به منظور جلوگیری از عفونت امری ضروری محسوب می شود. برای این منظور می بایست در صورت داشتن پانسمان آن را مرتباً تعویض نمایید. پس هر اجابت مزاج ، مقعد را با آب و شوینده های بدون عطر بشویید. ولی از زیاده روی در این امر بپرهیزید زیرا ممکن است، باعث التهاب بیشتر زخم شوید.
کمپرس سرد
در صورت که بعد از عمل اسفنکترو تومی شقاق درد زیادی را متحمل می شوید، می تواند در کنار مصرف داروها و مسکن های که پزشک توصیه کرده از کمپرس سرد به منظور کاهش درد استفاده نمایید. ولی هرگز یخ را مستقیماً بر روی ناحیه اعمال نکنید، بلکه می توانید آن را بعد از قرار دادن در کیسه فریزر در حوله بپیچید و بر روی موضع مورد نظر قرار دهید.
ورزش و تحرک بعد از عمل اسفنکترو تومی
ورزش از مواردی است که می تواند بعد از عمل اسفنکترو تومی شقاق به درمان سریع تر آن کمک نماید. انجام ورزش می توان با افزایش گردش خون در این ناحیه سبب بهبودی سریع تر آن گردد. ولی برای این منظور از انجام ورزش های سنگین بپرهیزید و به جای آن از ورزشهای سبک نظیر پیاده روی و شنا کمک بگیرید.
علائم هشدار دهنده بعد از اسفنکتروتومی
بعد از عمل اسفنکترو تومی شقاق در صورت مشاهده هر یک از این علائم با پزشک خود مشورت نمایید:
- درد ناگهانی در شکم یا قفسه سینه
- تورم پاها
- خونریزی شدید
- التهاب شدید مقعد
- تب
- درد شدید مقعد که با مصرف مسکن نیز بهبود نیابد.