تاثیر استرس بر بیماری های گوارشی + مدیریت آن

اضطراب و مشکلات گوارشی

بیماری های گوارشی از رایج ترین مشکلاتی هستند که در طول زندگی هر فرد حداقل یک بار بروز پیدا می کنند. یکی از رایج ترین عللی که منجر به بروز این مشکلات می شود استرس است. تمامی دستگاه گوارشی به خلق و خو بسیار حساس است و بین اضطراب و استرس یک رابطه دو طرفه وجود دارد، به گونه ای که استرس می تواند باعث تحریک و بدتر شدن درد گوارشی و سایر علائم شود. در اغلب مدیریت و درمان استرس با استفاده از درمان های روان شناختی می تواند به برطرف کردن بیماری های گوارشی کمک کند. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با تاثیر استرس بر مشکلات گوارشی و روشهای درمان آن آشنا شوید.

استرس چگونه بر مشکلات گوارشی تاثیر می گذارد؟

رابطه استرس و بیماری های گوارشی

سیستم عصبی روده به عنوان “مغز دوم” شناخته شده است، زیرا به همان نوع نورون ها و انتقال دهنده های عصبی متکی است که در سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) وجود دارند. همچنین، سیستم عصبی روده از انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین برای ارتباط و تعامل با سیستم عصبی مرکزی استفاده می کند. این امر نشان می دهد که بین استرس و مشکلات گوارشی ارتباط وجود دارد. رایج ترین روشی که استرس بر معده تاثیر می گذارد تشدید علائمی است که از قبل وجود داشته اند. در ادامه به بررسی مشکلات گوارشی می پردازیم که استرس و اضطراب می توانند آنها را تشدید کنند.

 سوزش سر دل

 سوزش سر دل، سوزش و دردی است که در پشت قفسه سینه تجربه می شود و زمانی رخ می دهد که عضله بین مری و معده باز می‌ شود و به اسید معده اجازه می‌ دهد تا به سمت مری حرکت کند. استرس می‌ تواند هضم را کند کند، غذا را برای مدت طولانی‌ تری در معده نگه دارد، که می‌ تواند محرکی برای سوزش سر دل باشد.

 سوء هاضمه

زمانی که بعد از غذا خوردن دچار نفخ، حالت تهوع، آروغ، گاز و اسهال می شوید می تواند ناشی از سوء هاضمه باشد. سوء هاضمه معمولا در اثر غذا خوردن بیش از حد، تند غذا خوردن، مصرف غذاهای پرچرب و غذا خوردن در شرایط استرس زا ایجاد می شود. تحقیقات نشان می دهند که استرس می تواند بر سوء هاضمه تاثیر بگذارد. در واقع علائم سوء هاضمه بسته به میزان استرس می تواند بیاید و از بین برود.

سندرم روده تحریک پذیر 

سندرم روده تحریک پذیر یک بیماری روده مزمن است که با علائمی مانند گرفتگی، گاز، نفخ و اسهال یا یبوست همراه است. استرس به ویژه در دوران کودکی یک عامل موثر در ایجاد این اختلال است. همچنین برخی از مبتلایان گزارش می کنند که استرس باعث تشدید علائم آنها می شود.

مدیریت استرس برای کاهش مشکلات گوارشی

درمان استرس ناشی از بیماری های گوارشی

تحقیقات نشان می دهند که برخی از انواع روان درمانی می توانند به کاهش علائم مشکلات گوارشی کمک کنند. روش های روان‌ درمانی‌ زیر ممکن است برای بسیاری از افراد مبتلا به مشکلات گوارشی مفید باشد:

  • درمان شناختی رفتاری: این نوع از روان درمانی به بیماران کمک می کند تا افکار و رفتارهایی را که می توانند منجر به شروع استرس شوند تغییر دهند و مهارت های مقابله ای را برای مدیریت بهتر استرس و اضطراب بیاموزند. زمانی که فرد یاد میگیرد چگونه از شروع استرس پیشگیری کند و علائم آن را کاهش دهد، می تواند از تشدید علائم مشکلات گوارشی ناشی از استرس جلوگیری کند.
  • آرامش درمانی: این روش شامل تکنیک هایی است که برای کمک به آرامش و کاهش واکنش به استرس طراحی شده اند. نمونه ای از این تکنیک ها تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی است. هنگامی که آرامش درمانی با درمان شناختی رفتاری ترکیب شود برای بهبود اختلالات گوارشی بسیار موثر است.

باید به این نکته توجه داشته باشید که همیشه نمی توانید از استرس اجتناب کنید، اما می توانید آن را مدیریت کنید و به کاهش ناراحتی های معده کمک کنید. علاوه بر روشهای روان درمانی که در بالا معرفی شد فعالیت منظم (ورزش) به کاهش استرس، کنترل وزن، تنظیم عملکرد روده و بهبود سلامت کلی کمک می کند. اگر به مشکلات گوارشی مبتلا هستید بهترین زمان برای ورزش کردن ا قبل از غذا یا حداقل یک ساعت بعد از غذا می باشد.

به نقل قول از houstonmethodist:

Yoga, meditation or just taking slow, rhythmic breaths can lessen stress and, in turn, cramps and pain.

ترجمه: یوگا، مدیتیشن یا حتی نفس کشیدن آرام و ریتمیک می تواند استرس و در نتیجه گرفتگی و درد را کاهش دهد.

منبع: https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2023/feb/how-does-stress-affect-the-digestive-system

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا