آنژیوکراتوم | علت، درمان و تفاوت آن با زگیل تناسلی

عکس آنژیوکراتوم

آنژیوکراتوم وضعیتی است که در آن لکه های کوچک و تیره شبیه به زگیل روی پوست ظاهر میشود. رایج ترین نوع آنژیوکراتوم در زنان آنژیوکراتوم روی فرج و در مردان آنژیوکراتوم روی کیسه بیضه می باشد. بیشتر اوقات، آنژیوکراتوم نیازی به درمان ندارد، اما گاهی اوقات می توانند نشانه یک بیماری زمینه ای باشند. اگر برجستگی ها خونریزی کنند یا باعث درد شوند ممکن است برخی افراد تصمیم به درمان آنها بگیرند. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با آنژیوکراتوم  آشنا شوید. 

آنژیوکراتوم چیست؟

آنژیوکراتوم برجستگی های سفتی هستند که روی پوست ایجاد می شوند. این عارضه زمانی رخ می‌ دهد که مویرگ‌ ها در نزدیکی سطح پوست گشاد می شوند و در نتیجه این امر برجستگی های قرمز، آبی، بنفش یا سیاه در زیر پوست ایجاد می شود. آنژیوکراتوم ها نوعی تومور غیرسرطانی (خوش خیم) هستند. آنژیوکراتوم ها می توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند و در اغلب موارد به صورت دسته ای روی پوست اطراف آلت تناسلی، کیسه بیضه، فرج و لبینه های بزرگ ایجاد می شوند.

انواع آنژیوکراتوم

آنژیوکراتوم لایه میانی پوست (درم) و لایه بالایی (اپیدرم) را تحت تاثیر قرار می دهد. انواع مختلفی از آنژیوکراتوم وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

آنژیوکراتوم تکی

عکس آنژیوکراتوم تکی

آنژیوکراتوم های منفرد یا تکی از نظر بالینی به صورت سفت‌ دانه (پاپول) یا گرهک (ندول) به رنگ قرمز-آبی تا سیاه با قطر 2 تا 10 میلیمتر ظاهر می شوند. با این حال، بیشتر ضایعات به صورت سفت دانه های روشن، نرم و غیر کراتوتیک شروع می‌ شوند که به مرور زمان بزرگ‌ تر می‌ شوند و به پاپول‌ های سفت، آبی مایل به بنفش تا سیاه و کراتوز تبدیل می‌ شوند. آنها اغلب روی بازوها و پاها یافت می شوند و مضر نیستند.

آنژیوکراتوم فوردایس

آنژیوکراتوم فوردایس در اغلب موارد روی پوست کیسه بیضه یا آلت تناسلی مردان ظاهر می شود. آنها بیشتر به صورت دسته های بزرگ روی کیسه بیضه یافت می شوند. این نوع از آنژیوکراتوم می تواند در فرج زنان نیز ایجاد شود. بیشتر افراد بالای 50 سال به این نوع از آنژیوکراتوم مبتلا می شوند. آنژیوکراتوم فوردایس خطرناک نیست، اما در صورت خراشیدن مستعد خونریزی می باشد.

آنژیوکراتوم میبلی

آنژیوکراتوم میبلی بیشتر در نوجوانان مونث ایجاد می شود. این نوع از آنژیوکراتوم معمولا بین انگشتان دست و پا ظاهر می شوند. همچنین ممکن است روی آرنج، سینه یا زانو ایجاد شوند. آنژیوکراتوم میبلی به راحتی خونریزی می کند اما این نوع نیز مضر نبوده و به مرور زمان در فرآیندی به نام هیپرکراتوز برجستگی های ناشی از آن ضخیم و سخت می شوند.

آنژیوکراتوم سیرکومسکریپتوم

عکس آنژیوکراتوم

آنژیوکراتوم سیرکومسکریپتوم یک نوع بسیار نادر از آنژیوکراتوم است که به صورت خوشه ای معمولا روی پاها یا بالاتنه ظاهر می شوند. برخی از افراد با این نوع از آنژیوکراتوم متولد می شوند. در بدو تولد این ضایعات مسطح و بی رنگ هستند اما به مرور زمان از نظر ظاهری تغییر شکل می دهند، تیره‌ تر می‌ شوند یا شکل‌ های متفاوتی به خود می‌ گیرند. همچنین این برجستگی ها ممکن است خونریزی کنند و در موارد نادر، ممکن است یک چهارم بدن را بپوشانند. 

آنژیوکراتوم کورپوریس دیفیوزوم

این نوع از آنژیوکراتوم از علائم بیماری فابری است. آنژیوکراتوم کورپوریس دیفیوزوم می تواند با سایر اختلالات لیزوزومی رخ دهد که بر عملکرد سلول ها و توانایی بدن در تجزیه برخی مواد زائد تاثیر می گذارد. این نوع از آنژیوکراتوم نادر است و علائم قابل توجه دیگری مانند سوزش دست و پا یا مشکلات بینایی را به همراه دارد. ضایعات پوستی ناشی از آن معمولاً در اندام تناسلی، شکم و ناحیه بین باسن و زانو ظاهر می‌ شوند. آنها ممکن است در دوران کودکی، نوجوانی یا بزرگسالی ایجاد شوند.

علائم آنژیوکراتوم

آنژیوکراتوم ها ظاهری شبیه به زگیل دارند. آنها می توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند. برجستگی ها معمولاً با رنگ قرمز شروع می شوند و سپس به رنگ سیاه یا بنفش تغییر رنگ می دهند. آنها در رنگ پوست های تیره کمتر قابل توجه هستند. تعداد آنژیوکراتوم ها در هر فرد متفاوت است و ممکن است یک فرد تنها یک آنژیوکراتوم داشته باشد و فرد دیگری 100 عدد ضایعه داشته باشد. برخی از علائم رایج آنژیوکراتوم عبارتند از:

  • شکل گنبد مانند.
  • جنس سفت یا سخت.
  • رنگ قرمز، آبی، بنفش یا سیاه.
  • در سطح خشن، با بافت و ظاهری مانند سنگ ریزه.
  • با خراشیدن به ویژه روی کیسه بیضه یا فرج دچار خونریزی می شوند.
  • آنژیوکراتوم های تازه معمولا به رنگ قرمز هستند و لکه هایی که برای مدتی روی پوست بوده اند معمولا تیره تر هستند.

اگر بیماری فابری باعث بروز آنژیوکراتوم شده باشد ممکن است این وضعیت با علائمی مانند درد در دست و پا، وزوز یا صدای زنگ در گوش، کدورت قرنیه یا تیرگی در دید، کاهش غیر عادی ترشح عرق یا عدم توانایی در تعریق مناسب، درد معده و روده و احساس میل به اجابت مزاج بعد از غذا را همراه باشد.

علت آنژیوکراتوم 

آنژیوکراتوم زمانی رخ می‌ دهد که بافت‌ هایی که دیواره‌ های مویرگ را نگه می‌ دارند خاصیت ارتجاعی خود را از دست بدهند. این امر می تواند به علل متفاوتی رخ دهد. برخی از دلایل آنژیوکراتوم عبارتند از:

  • ژن
  • ناهنجاری های عروقی
  • فشار خون بالا یا فشار خون بالا در وریدهای نزدیک پوست
  • رگ های عنکبوتی
  • وریدهای متورم در کیسه بیضه (واریکوسل) 
  • فتق اینگوینال
  •  فشار دوران بارداری
  • آسیب به ناحیه در اثر ضربه

آنژیوکراتوم تکی معمولا ناشی از صدماتی است که قبلاً در آن ناحیه ایجاد شده است. آنژیوکراتوم ناشی از بیماری فابری از طریق ژن های خانواده منتقل می شود.

به نقل قول از clevelandclinic:

Anyone can develop angiokeratomas. Some types are more common among certain ages and sexes.

ترجمه: هر کسی ممکن است به آنژیوکراتوم مبتلا شود. برخی از انواع آن در سنین و جنس های خاص شایع تر است.

منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23278-angiokeratoma

تشخیص آنژیوکراتوم

برای تشخیص آنژیوکراتوم می توانید به یک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک ممکن است از یک دستگاه میکروسکوپ برای مشاهده واضح تر ضایعات پوستی (درموسکوپی) استفاده کند. همچنین ممکن است برای رد کردن احتمال وجود سرطان نیاز به بیوپسی پوست داشته باشید که در طول آن پزشک ممکن است آنژیوکراتوم را برای تجزیه و تحلیل از پوست جدا کند. این کار ممکن است شامل استفاده از چاقوی جراحی برای برداشتن آنژیوکراتوم از پایه آن در زیر پوست باشد. پزشک همچنین ممکن است آزمایش ژن GLA را توصیه کند تا ببیند آیا به بیماری فابری مبتلا هستید یا خیر.

درمان آنژیوکراتوم

در ابتدا باید به این نکته اشاره کرده که هیچ درمان خانگی برای آنژیوکراتوم وجود ندارد. اگر آنژیوکراتوم دارید، از انجام هر گونه درمان خانگی، از جمله برداشتن فیزیکی، سوزاندن، فشار دادن یا ترکاندن ضایعات خودداری کنید. بهترین پماد برای آنژیوکراتوم پماد راپامایسین می باشد. همچنین آنژیوکراتوم ها به خودی خود از بین نمی روند و اگر بدون درمان رها شوند گاهی ممکن است بزرگتر و تکثیر شوند. اکثر آنژیوکراتوم ها نیازی به درمان ندارند با این حال، اگر ضایعات پوستی همراه با خونریزی، خارش یا مشکلات دیگر باشند درمان هایی برای آن وجود دارد. در ادامه به بررسی روش های درمان آنژیوکراتوم  می پردازیم.

لیزر آنژیوکراتوم

در این روش پزشک با استفاده از پرتوهای نور با شدت بالا (لیزر هایی مانند لیزر رنگی پالسی) برای از بین بردن عروق خونی متسع که باعث آنژیوکراتوم می شود استفاده می کند.

کرایوتراپی یا سرما درمانی آنژیوکراتوم

کرایو آنژیوکراتوم

در کرایوتراپی پزشک با استفاده از یک ماده بسیار سرد (معمولا نیتروژن) ضایعات پوستی را منجمد می کند و آنها را بر می دارد.

کورتاژ و الکترودسیکاسیون

در این روش پزشک ناحیه اطراف آنژیوکراتوم ها را با استفاده از بی حسی موضعی بی حس می کند، سپس از کوتر الکتریکی و ابزاری برای خراش دادن لکه ها و برداشتن بافت آنها استفاده می کند.

عوارض آنژیوکراتوم

 آنژیوکراتوم معمولا خطرناک نبوده و با عوارض جدی همراه نیستند. آنها می توانند منجر به خونریزی و احساس سوزش و خارش شوند. همچنین  آنژیوکراتوم ها می توانند لخته های خونی ایجاد کنند. اما این لخته های خون مانند آنهایی که می‌ توانند جریان خون بدن را قطع کنند، خطرناک نیستند. این لخته ها فرد را در معرض خطر سکته مغزی یا حمله قلبی قرار نمی دهند، اما می توانند دردناک باشند.

تفاوت آنژیوکراتوم با زگیل تناسلی

زگیل تناسلی یک عفونت مقاربتی رایج است که بسیار مسری بوده و معمولا از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. در حالی که آنژیوکراتوم یک ضایعه پوستی است که از طریق لمس پوست از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. اما آنژیوکراتوم تناسلی ظاهری شبیه به زگیل تناسلی دارد به همین دلیل در اغلب موارد برای تشخیص درست همیشه از بافت آنها نمونه برداری می کند.

سوالات متداول در مورد آنژیوکراتوم

آیا  آنژیوکراتوم مسری است؟

خیر، آنژیوکراتوم مسری نیست و از تماس پوست به پوست فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود.

آنژیوکراتوم در زنان چیست؟

آنژیوکراتوم در زنان لکه های برجسته کوچک با رنگ های متفاوت از قرمز تا بنفش یا حتی تقریباً سیاه غیر مسلح هستند. معمولا آنژیوکراتوم در واژن ایجاد نمی شود، اما در فرج که از اندام‌ های جنسی خارجی زنان است می توانند ظاهر شوند.

آیا آنژیوکراتوم ها بعد از درمان می توانند عود کنند؟

احتمال عود آنژیوکراتوم های درمان شده وجود دارد اما بسیار نادر است. با این حال، ضایعات پوستی جدید می توانند در سایر نقاط بدن فرد ایجاد شوند.

آیا آنژیوکراتوم نوعی سرطان پوست است؟

خیر، آنژیوکراتوم نوعی سرطان پوست نیست و ابتلا به این بیماری خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمی دهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا