کیست مویی یا سینوس پیلونیدال یک بیماری مقعدی است که باعث ایجاد یک کیسه حاوی مو، پوست و مواد زائد در ناحیه مقعد می شود. برای درمان کیست مویی روش های متنوعی از جمله تخلیه یا برداشتن کیست با جراحی وجود دارد، اما همیشه احتمال عود کیست مویی بعد از عمل وجود دارد. در حال حاضر لیزر کیست مویی روشی است که کمترین احتمال عود و بازگشت در آن وجود دارد. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با علائم و علل عود کیست مویی بعد از عمل و جلوگیری از بازگشت آن بیشتر آشنا شوید.
علائم عود کیست مویی بعد از عمل
علائم عود سینوس پیلونیدال بسیار شبیه به علائم کیست مویی اولیه است. برخی از رایج ترین علائم عود کیست مویی بعد از عمل عبارتند از:
- درد در ناحیه دنبالچه که ممکن است با نشستن طولانی مدت، فعالیت بدنی و حرکت کردن تشدید شود
- متورم و حساس شدن ناحیه آسیب دیده به لمس
- قرمز و ملتهب شدن ناحیه
- ترشح چرک، خون یا مایعات دیگر که ممکن است با بوی بد همراه باشد
- تب یا لرز در صورت عفونت کیست
علت عود کیست مویی
اگرچه در اغلب موارد درمان های کیست پیلونیدال موفقیت آمیز هستند، اما امکان بازگشت آنها پس از درمان وجود دارد. میزان عود از 13.8٪ تا 32٪ در طی پنج سال، بسته به روش جراحی مورد استفاده متفاوت است. برخی از شایع ترین علل عود کیست مویی شامل:
- سبک زندگی کم تحرک
- انسداد فولیکول های مو
- نشستن طولانی مدت
- پاره شدن بخیه های کیست مویی بعد از عمل
- پوشیدن لباس های تنگ که باعث می شود موها به داخل پوست فرو روند
- رشد بیش از حد مو در نزدیک زخم جراحی
- چاقی و اضافه وزن
- مدیریت و مراقبت ناکافی بعد از عمل جراحی
- نوسانات هورمونی
- عفونت مجدد کیست
- باز شدن زخم جراحی به علت فشار وارد کردن به آن
پیشگیری از عود کیست مویی بعد از عمل
برخی از عوامل موثر در عود کیست مویی خارج از کنترل هستند و نمی توان از آنها جلوگیری کرد، اما اقدامات پیشگیرانه متعددی وجود دارند که به طور قابل توجهی می توانند از عود کیست مویی جلوگیری کرده یا احتمال وقوع آن را کاهش دهند. روش های پیشگیری از عود کیست مویی شامل:
- رعایت بهداشت با تمیز کردن و خشک نگه داشتن ناحیه آسیب دیده
- از بین بردن و اصلاح موهای زائد ناحیه آسیب دیده
- خودداری از نشستن طولانی مدت به ویژه روی سطوح سخت
- اگر نشستن طولانی مدت اجتناب ناپذیر است، از کوسن استفاده کنید
- برای کاهش اصطکاک و تحریک در ناحیه دنبالچه، لباس های گشاد بپوشید و پوشیدن کمربند یا شلوار تنگ خودداری کنید
- مدیریت وزن با رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم
به نقل قول از pmc.ncbi.nlm.nih.gov:
personal hygiene, periodical epilation, and daily wound care are the keystones for preventing recurrence especially for patients treated with open techniques, and proper patient education and cooperation are crucial.
ترجمه: بهداشت فردی، اپیلاسیون دوره ای و مراقبت روزانه از زخم، سنگ های کلیدی برای پیشگیری از عود به ویژه برای بیمارانی است که با تکنیک های باز درمان می شوند، و آموزش و همکاری صحیح بیمار بسیار مهم است.
درمان کیست مویی عود کننده
در ابتدا توصیه می شود برای درمان کیست مویی از لیزر استفاده شود که یک درمان قطعی است و کمترین احتمال عود در آن وجود دارد. به طور کلی گزینه های درمان کیست مویی عود کننده مانند روش های درمان کیست مویی اولیه می باشند. روشهای درمان کیست مویی عود کننده شامل:
- تخلیه کیست مویی
- تزریق فنل
- لیزر کیست مویی
- جراحی باز کیست مویی
- جراحی بسته کیست مویی
اگر هیچ درمان یا دارویی برای درمان کیست مویی جواب نداد و مجبورید بارها و بارها با مشکلات کیست روبرو شوید، لیزر درمانی بهترین راه حل است. لیزر درمانی پیشرفته ترین و ایمن ترین روش برای خلاص شدن از شر سینوس پیلونیدال است. لیزر کیست مویی یک روش کم تهاجمی است که فقط 15 دقیقه طول می کشد. بعد از لیزر کیست مویی در همان روز درمان بیمار می تواند به خانه بازگردد. از آنجایی که هیچ زخم عمیقی برای التیام بعد از لیزر وجود ندارد، زمان استراحت بعد از آن بسیار کوتاه است و بیمار تنها در عرض 3-5 روز به طور کامل بهبود می یابد و به راحتی می تواند فعالیت های معمول خود را بدون هیچ محدودیتی از سر بگیرد.
سوالات متداول در مورد عود کیست مویی بعد از عمل
بله، کیست مویی به هر روشی که درمان شود امکان بازگشت آن وجود دارد، اما در لیزر درمانی خطر عود آن نسبت به سایر روش ها کمتر است.
علائم عود کیست مویی مانند کیست مویی اولیه شامل ترشح چرک و خون، درد در ناحیه مقعد و قرمز شدن این ناحیه است به همین دلیل به راحتی قابل تشخیص است.
بله، انجام ورزش های سنگین و مداوم بعد از درمان کیست مویی می تواند احتمال بازگشت آن را بیشتر کند.