بیماری های مقاربتی، انواعی از بیماری هستند که معمولا از طریق تماس جنسی منتقل شوند. علائم رایج بیماری های مقاربتی خارش و سوزش در اطراف ناحیه تناسلی می باشد. عامل اصلی بیماری های مقاربتی عفونت است. در اغلب موارد می توان عفونتی که منجر به بیماری های مقاربتی می شود را درمان کرد. اما حتی بعد از درمان نیز امکان بازگشت بیماری وجود دارد. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با انواع بیماری های مقاربتی در زنان و مردان آشنا شوید.
بیماری مقاربتی چیست؟
بیماری های مقاربتی، بیماری هایی هستند که از طریق عفونت های مقاربتی ایجاد می شوند. در اغلب موارد بیماری های مقاربتی از طریق تماس جنسی انتقال پیدا می کند. عفونت بیماری های مقاربتی ممکن است از طریق خون، مایع منی یا واژن یا سایر مایعات بدن به فرد دیگری منتقل شود. برخی از بیماری های مقاربتی همراه با علائم نیستند، به همین دلیل ممکن است یک عفونت مقاربتی از طریق کسی منتقل شود که کاملا سالم به نظر می رسد.
تفاوت بیماری مقاربتی با عفونت مقاربتی (STD و STI)
STD مخفف “بیماری های مقاربتی” و STI مخفف “عفونت های منتقله از راه جنسی” است. در واقع مهم نیست افراد از کدام اصطلاح استفاده می کنند زیرا در هر دو مورد منظور آنها عفونت هایی است که در طول رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند.
عفونت زمانی اتفاق می افتد که یک ویروس، باکتری یا انگل وارد بدن می شود و سیستم ایمنی برای مبارزه با آن تلاش می کند. بیماری زمانی اتفاق می افتد که عفونت علائمی ایجاد کند و به قسمت هایی از بدن آسیب وارد کند. بسیاری از عفونت ها هرگز به بیماری تبدیل نمی شوند. بیماریهای مقاربتی معمولاً علائمی ایجاد نمی کنند و اغلب میتوان آنها را قبل از ایجاد آسیب طولانی مدت با دارو درمان کرد. در طول تماس جنسی یک عفونت منتقل می شود نه یک بیماری. بنابراین اگر به دنبال اصطلاح صحیح تر هستید استفاده از “عفونت” منطقی تر به نظر می رسد.
انواع بیماری های مقاربتی در زنان و مردان
انواع بیماری های مقاربتی در مردان و زنان بسیار متنوع هستند. شایع ترین بیماری های مقاربتی شامل کلامیدیا، سوزاک، تبخال تناسلی، تریکومونیازیس، زگیل تناسلی، شپش تناسلی، ایدز و سیفلیس می باشند. در زیر به بررسی انواع بیماری های مقاربتی می پردازیم.
کلامیدیا
کلامیدیا شایع ترین بیماری مقاربتی است و توسط باکتری ایجاد می شود. در اغلب موارد کلامیدیا از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل می شود. عفونت کلامیدیا بدون علائم است به همین دلیل در اغلب موارد افراد نمی دانند به آن مبتلا هستند. کلامیدیا با استفاده از آنتی بیوتیک قابل درمان است. درمان به موقع این بیماری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا عدم درمان آن می تواند منجر به بروز عوارض جدی و آسیب دائمی به اندام های تناسلی شود.
سوزاک
سوزاک یا گونورهآ یکی دیگر از بیماری های مقاربتی شایع در بین زنان و مردان است. افرادی که از نظر جنسی فعال هستند ممکن است در هر سنی به سوزاک مبتلا شوند و آن را از طریق رابطه جنسی به فرد دیگری منتقل کنند. همچنین ممکن است این عفونت در هنگام زایمان به نوزاد منتقل شود. در اغلب موارد سوزاک همراه با علائم نیست و به همین افراد از وجود آن مطلع نیستند. سوزاک بعد از کلامیدیا رایج ترین بیماری مقاربتی است که توسط باکتری ها ایجاد می شود. سوزاک با مصرف آنتی بیوتیک ها درمان می شود. برای جلوگیری از بروز عوارض طولانی مدت سوزاک را به موقع درمان کرد.
تبخال جنسی
عامل اصلی تبخال جنسی ویروس هرپس است که می تواند باعث به وجود آمدن تبخال در هر ناحیه ای از بدن به ویژه در دهان یا ناحیه تناسلی شود. بسیاری از افراد علائمی ندارند اما تبخال جنسی می تواند به شکل تاول های پر از مایع روی پوست ناحیه تناسلی ظاهر شود. تبخال جنسی بسیار مسری است و از طریق تماس پوست با پوست به فرد دیگری سرایت پیدا می کند. هیچ درمان قطعی برای تبخال جنسی وجود ندارد اما با استفاده از برخی روش ها می توان به کنترل شیوع و کاهش احتمال انتقال آن به دیگران کمک کرد. علائم تبخال تناسلی ممکن است خود به خود برطرف شوند اما امکان عود وجود دارد.
تریکومونیازیس
تریکومونیازیس یک عفونت مقاربتی شایع و قابل درمان است. یک انگل باعث ایجاد این عفونت می شود. تریکومونیازیس از طریق رابطه جنسی در مایع منی یا مایع واژن منتقل می شود. اکثر افرادی که این بیماری مبتلا هستند علائمی را تجربه نمی کنند. این عفونت مسری است و ممکن است ناآگاهانه از فردی به فرد دیگر منتقل شود. درمان تریکومونیازیس شامل مصرف آنتی بیوتیک است.
زگیل تناسلی
یکی دیگر از شایع ترین عفونت های مقاربتی زگیل تناسلی است. زگیل تناسلی منجر به ایجاد برجستگی هایی در داخل و اطراف اندام تناسلی (واژن، آلت تناسلی، مقعد) و راست روده می شود. عامل به وجود آمدن زگیل تناسلی عفونت اچ پی وی است. زگیل های تناسلی ممکن است از طریق لیزر یا سایر روش ها درمان شوند اما عفونت اچ پی وی هیچ درمانی نداشته و برای همیشه در بدن باقی می ماند. زگیل تناسلی می تواند از طریق رابطه جنسی مقعدی، واژینال یا دهانی منتقل شود.
شپش تناسلی
شپش ناحیه تناسلی یا خرچنگ، حشرات کوچکی هستند که روی موهای ناحیه تناسلی در نزدیکی اندام تناسلی زندگی میکنند. شپش تناسلی از طریق تماس نزدیک مانند رابطه جنسی منتقل می شود. شپش ها نوعی انگل هستند زیرا برای زنده ماندن از خون انسان تغذیه می کنند. همانطور که گفته شدن شپش تناسلی معمولا از طریق تماس جنسی منتقل می شود اما در موارد نادر ممکن است از طریق وسایل شخصی فرد مبتلا مانند حوله یا ملافه نیز منتقل شود. شپش های تناسلی می توانند باعث خارش شدید شوند، اما قابل درمان هستند و مشکل جدی برای سلامتی ایجاد نمی کنند. درمان شپش ناحیه تناسلی معمولا با استفاده از کرم و شامپو هایی انجام می شود که شپش ها و تخم آنها را از بین می برند.
ایدز (عفونت اچ آی وی)
ایدز از طریق ویروس نقص ایمنی انسانی (اچ آی وی) به وجود می آید. اچ آی وی باعث از بین رفتن سلول های دستگاه ایمنی می شود و سیستم ایمنی را به اندازه ای تضعیف می کنند که حتی نتواند با بیماری های جزئی مقابله کند. ایدز آخرین و جدی ترین مرحله عفونت اچ آی وی است. اگر این عفونت در حدود 10 سال درمان نشود به ایدز تبدیل می شود. همچنین ممکن است افراد به بیماری های دیگری مبتلا شده باشند که نشانه پیشرفت عفونت اچ آی وی به ایدز است. هیچ درمان قطعی برای ایدز وجود ندارد اما با استفاده از برخی از روش ها افراد مبتلا به این بیماری می توانند برای مدت طولانی در سلامتی زندگی کنند.
سیفلیس
سیفلیس یک عفونت مقاربتی است که از طریق رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. سیفلیس با استفاده از داروهای آنتی بیوتیک قابل درمان است. اگر سیفلیس درمان نشود می تواند منجر به بروز عوارض جدی و خطرناکی شود. سیفلیس می تواند به اندام های متفاوت بدن از جمله قلب، چشم ها، استخوان ها، مغز و ماهیچه ها آسیب جدی و غیر قابل بازگشت وارد کند.
علائم بیماری های مقاربتی در مردان و زنان
هر بیماری مقاربتی ممکن است علائم متفاوتی داشته باشد. در مقابل برخی از بیماری های مقاربتی همراه با علائم نیستند. اگر بیماری مقاربتی با علائم همراه باشد در اغلب موارد در اطراف ناحیه تناسلی است. برخی از شایع ترین علائم بیماری های مقاربتی عبارتند از:
- ترشح از آلت تناسلی
- ترشحات بد بو از واژن همراه با سوزش
- خونریزی غیر معمول واژینال
- زخم یا برجستگی در ناحیه تناسلی، دهان یا مقعد
- تورم یا خارش شدید در نزدیکی آلت تناسلی یا واژن
- درد در هنگام رابطه جنسی
- ادرار دردناک یا سوزش
- خارش ناحیه تناسلی یا مقعد
- تکرر ادرار
- بثورات پوستی
- کاهش وزن
- اسهال
- عرق شبانه
- درد در زیر شکم
- تب و لرز
- زردی (زردی پوست و سفیدی چشم)
- غدد لنفاوی دردناک و متورم، به ویژه در کشاله ران
علائم عفونت مقاربتی ممکن است چند روز پس از تماس ظاهر شود. اما بسته به نوع عفونت ممکن است سال ها طول بکشد تا عوارض قابل توجه ظاهر شوند.
بیماری های مقاربتی چگونه منتقل می شوند؟
عفونت های مقاربتی زمانی ایجاد می شوند که باکتری ها، ویروس ها یا انگل ها بدن را آلوده می کنند. بیماری های مقاربتی از طریق مایعات بدن مانند خون، ادرار، مایع منی، بزاق و سایر نواحی پوشیده از مخاط در طول رابطه جنسی و معمولاً در رابطه جنسی واژینال، دهانی و مقعدی یا سایر فعالیت های جنسی منتقل می شوند. عفونت های مقاربتی می توانند ناشی از موارد زیر باشند:
- باکتری ها مانند سوزاک، سیفلیس و کلامیدیا
- انگل ها مانند تریکومونیازیس
- ویروس ها مانند ویروس اچ پی وی (زگیل تناسلی)، ویروس هرپس سیمپلکس (تبخال تناسلی) و ویروس اچ آی وی (ایدز)
عوامل خطر بیماری های مقاربتی
هر فردی که از نظر جنسی فعال است در معرض ابتلا به بیماری های مقاربتی قرار دارد. البته بیماری های مقاربتی تنها از طریق رابطه جنسی منتقل نمی شوند. افراد زیر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های مقاربتی قرار دارند:
- داشتن رابطه جنسی محافظت نشده
- داشتن رابطه جنسی با افراد متعدد
- داشتن سابقه بیماری های مقاربتی
- استفاده از یک سوزن مشترک در حین تزریق مواد مخدر
- خالکوبی و پیرسینگ (اگر از سوزن مشترک و آلوده استفاده شود)
عوارض بیماری های مقاربتی
بیماری های مقاربتی در صورتی که درمان نشوند می توانند منجر به ایجاد عوارض جدی و مادام العمر شوند. شایع ترین عوارض بیماری های مقاربتی عبارتند از:
- ناباروری در زنان و مردان
- حاملگی خارج از رحم
- بیماری التهابی لگن
- عفونت در مجرای ادرار و پروستات در مردان
- تورم و درد بیضه ها در مردان
- التهاب چشم
- آرتریت
- بیماری قلبی
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان های دهانه رحم و رکتوم
تشخیص بیماری های مقاربتی
برای تشخیص بیماری های مقاربتی پزشک از معاینه فیزیکی و آزمایش ها استفاده می کند. همچنین پزشک در مورد سابقه پزشکی و جنسی سوال می پرسد و پاسخ صادقانه دادن در مرحله تشخیص از اهمیت بالایی برخوردار است. از روش های زیر برای تشخیص بیماری های مقاربتی استفاده می شود:
- آزمایش ادرار
- آزمایش خون
- نمونه مایع از زخم های پوستی
- ترشح یا نمونه سلولی از بدن (معمولاً واژن، مجرای ادرار، دهانه رحم، آلت تناسلی، مقعد یا گلو)
آزمایش هایی که برای تشخیص بیماری های مقاربتی انجام می شوند در اغلب موارد درد نداشته و ممکن است در حین آزمایش حسی مانند نیشگون گرفتن کوچک یا یک زخم کوچک تجربه شود.
به نقل قول از nhs:
STIs can take up to 7 weeks after you have unprotected sex to show up on a test. If you do not have symptoms, it’s best to wait 7 weeks before getting tested.
ترجمه: بیماری های مقاربتی ممکن است تا ۷ هفته بعد از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده طول بکشد تا در آزمایش ظاهر شوند. اگر علائمی ندارید، بهتر است 7 هفته قبل از انجام آزمایش صبر کنید.
منبع: https://www.nhs.uk/conditions/sexually-transmitted-infections-stis/
درمان بیماری های مقاربتی
اغلب بیماری های مقاربتی قابل درمان هستند اما نه همه آنها. در برخی از موارد درمان برای کاهش علائم، جلوگیری از گسترش بیماری یا جلوگیری از بروز عوارض جدی تر انجام می شود. درمان بیماری های مقاربتی بسته به نوع بیماری با استفاده از روش های زیر انجام می شود:
- آنتی بیوتیک ها
- لیزر درمانی
- ضد ویروس ها
- عمل جراحی
پیشگیری از بیماری های مقاربتی
اگر از نظر جنسی فعال هستید به این معناست که در معرض ابتلا به بیماری های مقاربتی هستید. برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی می توان اقدامات زیر را انجام داد:
- خودداری از رابطه جنسی محافظت شده مانند استفاده از کاندوم
- انتخاب با دقت شریک جنسی
- انجام منظم تست بیماری های مقاربتی
- استفاده از واکسن هایی که از ابتلا به بیماری های مقاربتی جلوگیری می کنند
- عدم مصرف مواد مخدر و الکل قبل از رابطه جنسی
- آموزش دیدن در مورد بیماری های مقاربتی و علائم آنها
سوالات متداول در مورد بیماری های مقاربتی
بیماری های مقاربتی بسیار شایع هستند. طبق مطالعات انجام شده در سراسر جهان، سالانه 374 میلیون دچار بیماری های مقاربتی می شوند.
بله، بیماری های مقاربتی مسری هستند. بیشتر بیماری های مقاربتی از فردی به فرد دیگر از طریق تماس جنسی بدن یا از تماس پوست به پوست با لمس قسمت عفونی بدن فرد منتقل می شود. برخی از بیماری های مقاربتی، مانند سیفلیس، می توانند در حین تولد به نوزاد سرایت کنند.
اغلب پزشکان حداقل یک بار آزمایش در سال برای بیماری های مقاربتی را توصیه می کنند. در صورت داشتن شریک های جنسی متعدد، توصیه می شود هر 3 تا 6 ماه یک بار آزمایش دهید.