آبسه مقعدی یک برآمدگی دردناک است که در آن تجمعی از چرک در نزدیکی مقعد ایجاد می شود. در اغلب موارد آبسه مقعدی در نتیجه عفونت غدد مقعدی به وجود می آید. در اغلب موارد برای درمان آبسه مقعدی از جراحی استفاه می شود که بسیار موثر است. در این مقاله از ونک لیزر با ما همراه باشید تا بیشتر با آبسه مقعدی و روش های درمان آن آشنا شوید. همچنین در ادامه می توانید عکس آبسه مقعدی را نیز مشاهده کنید.
آبسه مقعدی چیست؟
در بالا می تواند عکس آبسه مقعدی را مشاهده کنید. آبسه مقعدی یک توده جوش مانند پر از چرک است که در نزدیکی مقعد، رکتوم یا ناحیه پرینه (فضای بین اندام تناسلی و مقعد) ظاهر می شود. آبسه مقعدی زمانی ایجاد میشود که یکی از غدد مقعد مسدود و عفونی شود. در آبسه مقعدی چرک و مایع در غده مقعد جمع می شود و منجر به ایجاد یک آبسه بسیار دردناک در اطراف مقعد (سوراخ باسن) میشود.
مطالعه بیشتر: جوش مقعدی چیست
علائم آبسه مقعدی
شایع ترین علائم آبسه مقعدی ایجاد توده جوش مانند در اطراف مقعد است که به معمولا قرمز رنگ بوده و بسیار دردناک است. برخی دیگر از علائم آبسه مقعدی عبارتند از:
- ترشحات چرک مانند از مقعد
- دردی که معمولاً ثابت و ضربان دار است و هنگام نشستن بدتر میشود
- یبوست یا درد هنگام حرکات روده
- تورم یا حساس شدن پوست اطراف مقعد
- خونریزی مقعدی
- درد در قسمت پایین شکم
- علائم مشابه آنفولانزا مانند تب، لرز و خستگی
علت آبسه مقعدی
غدد متعددی در مقعد وجود دارند. بیشتر آبسه های مقعدی زمانی ایجاد می شوند که یک غده در داخل مقعد مسدود میشود. آبسه زمانی ایجاد می شود که باکتری یا مدفوع در داخل یکی از این غدد به دام افتاده و عفونی شود. اما آبسه مقعدی می تواند به دلایل دیگری نیز ایجاد شود. برخی از رایج ترین علل آبسه مقعدی عبارتند از:
- عفونت های مقاربتی
- شقاق
- رابطه جنسی مقعدی
- بیماری التهابی لگن
- بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
برای بزرگسالان، استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی، از جمله مقعدی، می تواند به جلوگیری از آبسه مقعدی کمک کند. برای نوزادان و کودکان نوپا، تعویض مکرر پوشک و به خوبی تمیز کردن مقعد می تواند به پیشگیری از فیستول و آبسه مقعدی کمک کند.
مطالعه بیشتر : گوشت اضافه مقعدی
تشخیص آبسه مقعدی
در اغلب موارد یک معاینه دیجیتال مقعدی برای تشخیص آبسه مقعدی کافی است. اگر آبسه مقعدی قابل مشاهده باشد با این روش به خوبی تشخیص داده می شود. اما در برخی از موراد ممکن است که آبسه روی سطح پوست نباشد یا در عمق پوست قرار داشته باشد. در این موارد برای تشخیص آبسه مقعدی نیاز به آزمایش های بیشتری است. برخی از روش هایی که برای تشخیص آبسه مقعدی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- سونوگرافی
- آنوسکوپی
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- پروکتوسیگموئیدوسکوپی
تفاوت آبسه و فیستول مقعدی
همان گونه که ذکر شد آبسه به تجمع چرک در اطراف ناحیه مقعد اطلاق می شود در صورتی که فیستول مقعدی به اتصال غیر طبیعی میان دو بافت گفته می شود. (این نوع فیستول معمولا بین پوست اطراف مقعد و داخل مقعد ایجاد می شود.)
پس از ایجاد این دمل چرکی جهت خروج چرک و عفونت دهانه ای توسط برش عمیق بر روی آن ایجاد می شود در صورتی که این برش بهبود نیابد احتمال ایجاد فیستول مقعدی وجود دارد زیرا این دهانه به قسمتی از روده بزرگ راه داشته و قادر است عفونت آن را به سطح پوست منتقل نماید در نتیجه احتمال عود مجدد و عفونت بسیار بالا می باشد.
? بیشتر بخوانید: هزینه درمان فیستول با لیزر چقدر است+ قیمت جراحی*1402*
مطالعه بیشتر: فرق فیستول و آبسه مقعدی چیست
درمان آبسه مقعدی
در برخی از موارد میتوان آبسه مقعدی را با استفاده از روش های خانگی درمان کرد. اما همیشه روش های خانگی برای آبسه مقعدی یک درمان قطعی نیستند و نیاز به استفاده از روش های پزشکی می باشد. در ادامه به بررسی روش های درمان آبسه مقعدی می پردازیم.
به نقل قول از clevelandclinic:
.It takes three or four weeks for a drained abscess to heal completely
ترجمه: سه یا چهار هفته طول می کشد تا آبسه تخلیه شده به طور کامل بهبود یابد.
منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23282-perianal-abscess
درمان خانگی آبسه مقعدی
در صورت بروز این عارضه لازم است به پزشک مراجعه کرده تا او با رعایت اصول بهداشتی و یا با استفاده از ابزار های استریلیزه اقدام به تخلیه چرک دمل نماید. در برخی موارد ممکن است با استفاده از روشهای خانگی بتوانید آبسه مقعدی را مدیریت کنید. برخی از روشهای درمان خانگی آبسه مقعدی عبارتند از:
- کمپرس گرم: به مدت 10 تا 20 دقیقه چند بار در روز کمپرس گرم را روی آبسه قرار دهید تا به تخلیه طبیعی چرک آبسه کمک کند.
- آلوئه ورا: آلوئه ورا حاوی خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است، مقداری از ژل آلوئه ورا را روی آبسه مقعدی قرار دهید تا به به تسکین درد و بهبودی سریع تر آن کمک کند.
- درمان آبسه مقعدی با پیاز: پیاز دارای خواص ضد باکتریایی است و می تواند به پیگشیری و درمان عفونت ناشی از آبسه کمک کند.
- حمام سیتز: نشستن در لگن آب گرم حاوی بتادین به مدت 15 دقیقه برای 2 تا 3 بار در روز برای درمان آبسه مقعد.
- روغن درخت چای: روغن درخت چای را با یک روغن حامل رقیق کنید و روی ناحیه آسیب دیده استفاده کنید (این روغن دارای خواص ضد عفونی کننده است).
- درمان آبسه مقعدی با عسل: عسل دارای خواص ضد باکتریایی است و می تواند به بهود زخم آبسه مقعدی کمک کند.
در مواردی که بیمار درد داشته و میزان عفونت زیاد است پزشک مصرف دارو های چرک خشک کن و مسکن را تجویز می نماید.
پماد برای درمان آبسه مقعدی
یکی از روشهای درمان آبسه مقعدی استفاده از داروهای موضعی مانند پمادها است. پمادهایی که حاوی کورتیکواستروئیدها و بی حس کننده ها هستند می توانند به کاهش درد، خارش و تورم آبسه مقعدی کمک کنند، اما این پمادها ممکن است همیشه برای درمان آبسه ها کافی نباشند. بهترین پماد برای آبسه مقعدی شامل:
- هیدروکورتیزون
- لیدوکائین
- پماد ایکتیول (روغن سیاه)
- موپیروسین
- تتراسایکلین
در برخی موارد درمان آبسه مقعدی با آنتی بیوتیک انجام می شود. بهترین روش استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان آبسه مقعدی درمان با آموکسی سیلین یا سیپروفلوکساسین به همراه مترونیدازول به مدت 10 روز است.
جراحی آبسه مقعدی
جراحی آبسه مقعدی، که با نام تخلیه آبسه مقعدی نیز شناخته شده است، روشی است که از آن برای تخلیه چرک آبسه مقعدی استفاده می شود. در این روش یک برش کوچک در آبسه ایجاد می شود که باعث تخلیه چرک و مایعات درون آن می شود و سپس زخم بسته می شود یا یک لوله تخلیه در آن قرار داده می شود. عمل آبسه مقعدی معمولا تحت بی حسی موضعی و به صورت سرپایی انجام می شود، اما اگر آبسه بزرگ یا عمیق باشد ممکن است به بیهوشی عمومی نیاز باشد.
درمان آبسه مقعدی با لیزر
در این روش با استفاده از نور لیزر آبسه مقعدی تخلیه میشود. بهترین و قطعی ترین راهکار درمان این عارضه با استفاده از لیزر امکان پذیر است، این روش در مقایسه با روش جراحی مزیت های بسیاری دارد که در ادامه به بحث حول آن می پردازیم.
مزیت استفاده از لیزر برای درمان آبسه
استفاده از لیزر برای درمان آبسه مقعدی یکی از جدیدترین و موثرترین روشهاست که نسبت به سایر درمان ها مزیت های فراوانی دارد. برخی از مزایای لیزر آبسه مقعدی عبارتند از:
- انجام لیزر نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد.
- بیماری متحمل درد کمتری خواهد بود.
- این روش بدون خونریزی انجام می پذیرد.
- نیازی به استفاده از پانسمان های داخلی، که خارج کردن آن درد بسیاری دارد، نیست.
- نیازی به طی کردن دوران نقاهت نخواهد بود.
- بیمار هزینه های بسیار کمتری نسبت به انجام جراحی می پردازد.
- نیازی به دنبال کردن رژیم غذایی خاصی نخواهد بود.
- این روش برای بیماران با سن بالا و مشکلات دیابتی- کبدی- کلیوی و بیماران قلبی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند قابل انجام است.
- انجام لیزر مانع ایجاد عفونت و یا ابتلا به بیماری های عفونتی نظیر هپاتیت خواهد بود.
عوارض آبسه مقعدی
اگر آبسه مقعدی درمان شود معمولا عوارض جانبی بروز پیدا نمیکنند. اما در برخی از موارد بعد از جراحی و درمان آبسه مقعدی ممکن است عوارض زیر رخ دهند:
- عفونت آبسه مقعدی
- فیستول مقعدی
- عود و برگشت آبسه
- قانقاریای فورنیه
- تنسموس
سوالات متداول در مورد آبسه مقعدی
معمولا مردان بیشتر به آبسه مقعدی مبتلا می شوند. آبسه مقعدی از 20 تا 60 سالگی بیشتر شایع است.
خیر، ترکاندن آبسه می تواند باعث گسترش عفونت و بدتر شدن آبسه مقعدی شود.
آبسه مقعدی در صورت درمان نشدن میتواند خطرناک باشد و منجر به عوارض مانند فیستول شود.
بهترین راه درمان آبسه مقعدی تخلیه آن از طریق عمل جراحی است. معمولا در کنار این روش استفاده از آنتی بیوتیک ها نیز توصیه می شود.
سلام
در ناحیه مقعد من یه چیزی شبیه به همین عکسایی که گذاشتن از آبسه بیرون زده و میخوام برم دکتر ولی نمیدونم چه دکتری برم میتونم به دکتر عمومی مراجعه کنم و برای ابسه مقعدی به چه دکتری مراجعه کنیم؟
سلام دوست عزیز
برای درمان آبسه مقعدی توصیه نمیشه به دکتر عمومی مراجعه کنید بهترین گزینه مراجعه به یک جراح عمومی یا جراح کولورکتال هست.